Autá

Volkswagen má minivan z budúcnosti

"Volkswagen predviedol na autosalóne v Šanghaji vozidlo, ktoré si zatiaľ nevieme celkom dobre predstaviť na európskych uliciach. "

Erik Stríž, 13. mája 2014 14:00
Volkswagen 4 Fun Concept Foto: Volkswagen


Volkswagen 4 Fun je koncept, ktorým sa výrobca snaží osloviť najmä mladšie ročníky a ľudí so záujmom o futuristický automobilový dizajn. Určite koncept od Volkswagenu neprekonáva Hyundai a jeho excentrický E4U, budí však zvýšenú pozornosť verejnosti i médií.

Koncept 4 Fun bol podľa zahraničných odborných médií vyvíjaný v spolupráci s čínskymi študentmi technicky zameranej univerzity, nevedno však ktorej. Výsledok spolupráce je pôsobivý a mohol by naznačovať smer, ktorým by sa mohli vydať mestské elektrické automobily v najbližších rokoch.

Hybridné napájanie elektromotora


Okrem samotného dizajnu, ktorý pripomína skôr minivan, ako kompaktné mestské vozidlo, si pozornosť zaslúži aj hybridné energetické napájanie. Automobil sa nabíja dvomi spôsobmi. Prvý z nich je veľmi atraktívny, využíva solárne panely integrované do strechy. Údajne je technológia týchto solárnych panelov taká efektívna, že je schopná z prirodzeného svetla vyťažiť dostatočný príkon pre chod elektrického motora.

Alternatívou pre solárne panely je nabíjanie batérie z elektrickej siete, avšak s využitím bezdrôtového prenosu. Výrobca neuvádza, ako presne si bezdrôtové nabíjanie vozidla predstavuje, očakávame potrebu zaparkovať automobil na akúsi platformu alebo potrebu pripojenia konektora bez priameho kontaktu vodičov elektriny.

Volkswagen 4 Fun Concept Foto: Volkswagen

Interiér ako v jachte


Interiér vozidla ponúka atypické rozloženie sedadiel, množstvo interaktívnych technológií napojených na internet a vyspelý bezpečnostný balíček. V minivane sa odvezie celkovo päť ľudí vrátane vodiča, pričom vodič má pozíciu podobnú kormidelníkovi na lodi - uprostred prednej časti kokpitu. Za ním sú potom po dvojiciach dva páry oddelených sedadiel, každé s vlastným tabletom.

Volkswagen 4 Fun Concept Foto: Volkswagen

Kúsok z Mercedesu SLS


Pasažieri sediaci vpravo majú spoločnú jednu významnú vec. Sú ňou mohutné dvere otvárajúce sa v štýle Mercedesu SLS. Rovnaké “krídlo” majú aj pasažieri sediaci vľavo. Toto riešenie je určite atraktívne a bezpečné, ale v otázke praktického použitia má svoje rezervy. Napríklad vyšší pasažieri si budú musieť pri každom vystupovaní a nastupovaní dávať pozor na hlavu, vystrieť sa budú môcť po opustení pôdorysu vyklopených dverí. Odhadom majú vyklopené dvere strop niekde vo výške 170 centimetrov.

Volkswagen 4 Fun Concept Foto: Volkswagen

Koncept bez prísľubu sériovej výroby


Volkswagen nerobí okolo svojho nového mestského konceptu rozruch, dokonca o jeho predstavení vôbec neinformoval vopred. Je teda zrejmé, že sa tak skoro nedostane na montážne linky do sériovej výroby. Viete si však predstaviť Slovensko, po rozbitých cestách ktorého by jazdili takéto sci-fi automobily?

Komentáre