Autá

Upravený veterán Jamesa Hetfielda zo skupiny Metallica

"Frontman kapely Metallica, James Hetfield, získal za svoje vozidlo Black Pearl ocenenie za najlepší upravený automobil roka 2014. "

Erik Stríž, 8. apríla 2014 14:00
Čierna perla (Black Pearl) Jamesa Hetfielda Foto: Goodguys


James Hetfield je jeden z najvplyvnejších hudobníkov posledných tridsiatich rokov. Ako frontman kapely Metallica sa dočkal nevídanej pozornosti svetových médií a častokrát aj fanatického záujmu fanúšikov tvrdej hudby. Jeho kariéra so sebou priniesla nielen obdiv, ale aj mimoriadne bohatstvo, čo Hetfield pretavil do svojej veľkej vášne - zbierania dobrých áut.

Čierna perla (Black Pearl) Jamesa Hetfielda Foto: Goodguys

Rocker so snobským koníčkom


V garážach Jamesa Hetfielda sa nachádza väčšie množstvo kvalitných vozidiel, obzvlášť bol však hrdý na jedno, ktoré pomenoval Čierna perla (Black Pearl). Ide o individuálne navrhnuté vozidlo postavené na kvalitných základoch. Navyše, pred pár dňami sa dočkalo významnej pozornosti, získalo ocenenie Goodguys 2014 Mother's Custom of the Year Award.

Čierna perla (Black Pearl) Jamesa Hetfielda Foto: Goodguys

Inšpirácia z vojnových čias


Čierna perla Jamesa Hetfielda je na prvý pohľad veterán, avšak jeho karoséria a aj vnútorné vybavenie nie sú staršie, ako ich majiteľ. Dizajn vozidla sa nechal inšpirovať klasickými automobilmi z Ameriky a Európy 30. a 40. rokov minulého storočia. Máme možnosť sledovať masívne oblúky, dlhú kapotu, rozmernú mriežku chladiča, typické ploché sklá a ladné tvary evokujúce vlniacu sa vodnú hladinu.

Automobil je postavený na šasi z Jaguaru 1948, po ktorom prebral aj viacero dizajnových prvkov. Návrh dizajnu a jeho prevedenie do finálneho projektu mal na starosti talentovaný Rick Dore, s ktorým Hetfield osobne spolupracoval. Karoséria je zhotovená z ručne opracovaného hliníka a pod jej výrobu sa podpísali Marcel a Luc De Layovci.

Čierna perla (Black Pearl) Jamesa Hetfielda Foto: Goodguys

Výkon moderného športového auta


Individuálne navrhnuté vozidlá nie sú iba o zaujímavom a nevšednom dizajne, ale aj o tom, do akej miery sa podarí ich konštruktérom doladiť motor a celkové jazdné vlastnosti. O tom, ako Čierna perla reže zákruty a ako veľmi tlačí do sedadiel pri stlačení plynového pedála k podlahe, môžeme iba snívať, ale máme k dispozícii niekoľko údajov o výkone automobilu.

Do vozidla bol vložený motor Ford V8 s objemom valcov až 4,94 litra, kombinovaný je s automatickou prevodovkou Ford C4. Výkon tohto takmer 5-litrového motora je skvelých 375 konských síl. Predná náprava pochádza z Mustanga a zadný brzdný systém si požičal od Fordu Explorer. Použitie komponentov od Fordu nebolo náhodné, Hetfield sa totiž vôbec netají náklonnosťou k tejto automobilke, dokonca má vytetované jej logo na pravom bicepse.

Čierna perla (Black Pearl) Jamesa Hetfielda Foto: Goodguys

Ani výber farby vozidla a jeho interiéru nenechal Hetfield len tak na náhodu, postaral sa oň Darryl Hollenbeck, ktorý sa špecializuje na farebné úpravy automobilov. Čierny lak karosérie kontrastuje s krémovou farbou interiéru, čo ešte viac posilňuje predstavu o originálnom pôvode veterána.

Komentáre