Autá

Trion Nemesis: Dvetisíc koňový Američan za milión dolárov

"Trion Nemesis je rýdzo americké vozidlo so šokujúcim výkonom motora až dvetisíc konských síl. Bude stáť celý milión amerických dolárov. "

Erik Stríž, 15. apríla 2014 10:00
Americký superšport Trion Nemesis Foto: Trion Supercars


Kríza je už vraj prekonaná, prípadne sa hovorí aj o tom, že práve teraz máme možnosť sledovať jej záverečné prejavy. Či je to pravda alebo špekulácia, trh so superšportovými automobilmi s extrémne vysokými cenami je stále dynamický a vrhá do ponuky jedno vozidlo za druhým. Jedným z nich je aj Trion Nemesis, ktorý sa schováva za vlajku Spojených štátov amerických.

Kalifornská spoločnosť Trion Supercars je jednou z tých, pre ktoré hospodárska kríza snáď ani neexistovala. Respektíve práve ona možno vyprodukovala množstvo jej klientov. Firma sa totiž venuje výhradne výrobe lukratívnych vozidiel, špičkových automobilov s vysokou cenou a ohromujúcimi motormi.

Americký superšport Trion Nemesis Foto: Trion Supercars

Dizajn pre budúce storočie


Najnovší projekt Trion Nemesis je superšportový automobil s moderným, značne futuristickým vzhľadom karosérie, atypickým presklením kokpitu a krytu motora a dodnes nevideným dizajnom zadného osvetlenia.

Profil vozidla je nemenej zaujímavý, ako jeho zadok. Je nositeľom dizajnových prvkov známych z ponuky automobiliek Lamborghini a Ferrari, uloženie motora s preklením zasa evokuje Audi R8.

Predná maska Trionu Nemesis nadobudla ostré kontúry, perfektnú symetriu komplikovaných vzorov a veľmi nápadne zdôrazňuje šírku vozidla. Nízke ťažisko, široká kapota a nízky profil sú zdôrazňované veľmi intenzívne pri každom pohľade. Oči pozorovateľa musia spočinúť aj na extrémne nízkej svetlej výške podvozka, ktorá je na úrovni približne piatich centimetrov.

Americký superšport Trion Nemesis Foto: Trion Supercars

Trocha počtov pre zaujímavosť


Superšport Trion Nemesis, ktorý by sa mal už v dohľadnej dobe dočkať skutočnej výroby, bude vybavený motorom V8 s monštruóznym výkonom dvetisíc konských síl, teda až 1 491 kW. To je dvojnásobok populárneho Bugatti Veyron, ktorý má pod kapotou celú 1001 koní. A ostatné vlastnosti automobilu tiež stoja za pozornosť.

Z nuly na rýchlosť 100 kilometrov za hodinu Trion Nemesis zrýchli za 2,8 sekundy, pričom ručička tachometra sa zastaví niekde na úrovni - posaďte sa - až 434,5 km/h. To je viac ako 120 metrov za sekundu. Pre zaujímavosť a porovnanie, budova Národnej banky Slovenska v Bratislave má výšku 111 metrov, takže keby sa položila na zem, toto auto by pozdĺž nej preletelo za menej, než jedinú sekundu. To je rýchlejšie, ako keby padalo voľným pádom z takejto výšky.

Americký superšport Trion Nemesis Foto: Trion Supercars

Konkurovať bude najmä výkonom motora


Trion Nemesis s americkými symbolmi v logu na kapote sa bude predávať za úctyhodný jeden milión amerických dolárov, čím by mal aspoň cenovo konkurovať už spomenutému Bugatti Veyronu. Významne ho však prekonáva v otázke výkonu motora, nevedno však, ako sa výrobcovia popasujú s exkluzivitou interiéru. Zatiaľ je automobil iba na papieri, v objednávkovom liste a na monitoroch počítačov ako 3D model.

Komentáre