Autá

Najlepšie auto na svete? Zrejme Koenigsegg One:1

"Superšport Koenigsegg One:1 má ambíciu stať sa najlepším automobilom na svete. Nevedno, či sa mu to podarí, ale potenciál sa mu rozhodne nedá zaprieť. "

Erik Stríž, 6. marca 2014 14:00
1341-koňový Koenigsegg One:1 Foto: Koenigsegg


Automobil Bugatti Veyron je stále symbolom sily, prestíže, vysokého spoločenského statusu. Dopomáha tomu nielen cena prevyšujúca jeden milión eur, ale aj výkon motora 1001 konských síl. Tento výkon teraz značne prekonáva Koenigsegg One:1, superauto z dielne švédskej automobilky s limitovanou produkciou.

Tento skvele vyvážený superšport (44:56 v prospech zadku) je vybavený 5-litrovým motorom typu V8 s výkonom ohromujúcich 1341 konských síl. Nebyť nízkeho profilu, pokrokových materiálov a premysleného tvaru karosérie, automobil by bez väčších problémov pri jazde vzlietol.

1341-koňový Koenigsegg One:1 Foto: Koenigsegg

Rýchlosť vzlietajúcej stíhačky


Pri dodržaní špecifických podmienok je automobil schopný jazdiť rýchlosťou až 440 km/h, dodávať sa však bude najmä s obmedzovačom na rýchlosť 260 km/h. Z pokoja na rýchlosť 400 km/h dokáže vozidlo zrýchliť na 20 sekúnd a z tejto neuveriteľnej rýchlosti sa do pokoja dostane najskôr za desať sekúnd.

1341-koňový Koenigsegg One:1 Foto: Koenigsegg

Moderné materiály sú tu štandardom


Karoséria automobilu Koenigsegg One:1 je vyrobená z uhlíkových vlákien a iných ľahkých materiálov, ktoré okrem nízkej váhy vynikajú zvýšenou trvanlivosťou a pevnosťou. Plejáda kvalitných materiálov a skvelých kombinácií sa nachádza aj v interiéri vozidla, ktoré má vyslovene futuristický charakter. Ak by ste od takéhoto automobilu očakávali luxusné prevedenie interiéru s dôrazom na pohodlie, tak by ste boli sklamaní. Doménou tohto vozidla je výrazný športový zážitok podmienený aj pomerne jednoduchým, ale kvalitným interiérom.

1341-koňový Koenigsegg One:1 Foto: Koenigsegg

Nájdete v ňom množstvo kože, semišu, kontrastné prešívania, karbón, kevlar a dvojicu sedadiel. V tomto type automobilov nie je celkom na mieste snaha o odhlučnenie interiéru, keďže práve motor je to, či si chce vodič vychutnať a vypočuť.

1341-koňový Koenigsegg One:1 Foto: Koenigsegg

Nič pre slovenské cesty


Koenigsegg One:1 sa vyrobí v limitovanej edícii iba šesť kusov, pričom už všetky sú zarezervované bonitnými zákazníkmi. Nevieme, či sa jedno z týchto šiestich vozidiel objaví aj na slovenských cestách, isté je iba to, že by na nich nemohlo naplno využiť svoj potenciál. Je ale pravdou, že občas sa v Bratislave mihne aj slávny Bugatti Veyron, ktorý spadá do rovnakej kategórie ako Koenigsegg, preto nie je nič vylúčené.

Komentáre