Autá

Škoda Rapid Spaceback: Toto už je lepšie ako liftbacková Rapidka

"Nie je to až tak dávno, keď na trh vstúpil liftback Škoda Rapid. Onedlho náš trh osvieži jeho hatchbacková verzia a treba uznať, že je o dosť lepšia."

, 4. októbra 2013 10:00
Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
Možno by všetko bolo inak, keby Škoda ako svoju prvú novodobú Rapidku spravila práve tento hatchback. Predchádzajúca verzia s liftbackovou karosériou totiž až taký úspech nezožala. Rapid Spaceback je ale model, ktorý by na našom trhu mohol byť veľmi žiadaný, veď práve segment kompaktných vozidiel patrí k veľmi silným. Liftback pôsobil ako malá napodobenina Octavie a nie každý pochopil, o čo tomuto modelu ide. Rapid Spaceback je však už úplne iná káva. A to aj čo sa jazdných vlastností týka.

Je krajšia? Je!


Dizajnovo je táto novinka určite zaujímavejšia ako liftbacková Rapidka. Predná časť sa síce nezmenila a až po B-stĺpik vyzerá tak isto ako liftback. No keď sa na ňu pozriete z profilu alebo zozadu, pochopíte, o čom je reč. Pri pohľade na profil vás pravdepodobne zaujme veľké presklenie medzi stĺpikmi C a D. Vzadu váš zrak pritiahne čierny difúzor a široké združené svetlá s grafikou písmena C. Práve to je pre nové Škodovky typické.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
A tá strecha! Voliteľne sa dá dokúpiť jednodielna pevná panoramatická strecha. Má tónované sklo, ktoré pokrýva celú strechu a prechádza až do predĺženého okna zadných dverí. Celé toto tónované sklo sa ťahá približne o 10 centimetrov nižšie ako u bežného modelu, takže už na pohľad je vidieť, že je to celé akési dlhšie a väčšie, pretože sklo prechádza takmer až k EČV. Treba uznať, že pôsobí veľmi elegantne, ale aj dynamicky zároveň. Tomu sa hovorí „dobrý ťah“.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda

Tak nasadnime


Čo sa priestoru týka, pravdepodobne sa nebude nikto sťažovať. V porovnaní s liftbackom je síce Spaceback o 18 centimetrov kratší, ale utrpel len nejaké tie litre v batožinovom priestore, v interiéri je priestor nezmenil. Aj vzadu sa bez problémov odvezú väčšie postavy. Dokonca aj čo sa sedenia týka, by mali byť cestujúci spokojní. Počas testovania sa nám totiž zdalo, že Rapid Spaceback má lepšie sedadlá s výraznejším bočným vedením.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
Batožinový priestor Rapidu Spaceback patrí vo svojej triede k najväčším. Má objem 415 litrov pri štandardnom usporiadaní sedadiel. Po sklopení zadných sedadiel sa priestor zväčšuje na 1380 litrov. Okrem toho v batožinovom priestore potešia aj praktické doplnky, ako napríklad plató ukotviteľné v batožinovom priestore, sieťový program, háčiky či obojstranná rohož, ktorú môžete otočiť gumennou časťou hore, keď prevážate nejaké špinavé veci. Môžete v ňom mať aj dvojité dno.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
Keď sme pri tej praktickej časti, stojí za to spomenúť pár známych škodováckych Simply Clever riešení, ktoré nechýbajú ani v Rapide Spaceback. Je to napríklad škrabka na ľad ukrytá vo veku palivovej nádrže, držiak reflexnej vesty pod sedadlom vodiča, nádoba na odpadky v bočných dverách, držiak parkovacích lístkov, držiak multimediálnych zariadení, priestor na odloženie nápojov vpredu aj vzadu a pod.

Môžeme naštartovať a ísť


Podvozok liftbackovej Rapidky nebol práve najdistingvovanejší. Počas jazdy s Rapidom Spaceback sa však zdalo, že sa táto časť podstatne zlepšila. Jednak je tichší, ale aj komfortnejší, lepšie drží v zákrutách a lepšie vyrovnáva nerovnosti na cestách.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
Čo sa týka motorizácie, v ponuke je dostatok agregátov, aby si každý vybral to pravé. Zaujímavé sú preplňované benzínové agregáty TSI, ktoré sú v ponuke:
- S objemom 1,2 a výkonom 63 kW
- S objemom 1,2 a výkonom 77 kW
- S objemom 1,4 a výkonom 90 kW


Z naftových motorov si môžete vybrať motor TDI s objemom 1,6 l, pričom jeden má výkon 66 kW a druhý 77 kW. V ponuke je aj trojvalec MPI a objemom 1,2 l a výkonom 55 kW.

Škoda Rapid Spaceback Foto: Škoda
Počas testovacích jázd sme mali možnosť vyskúšať aj benziňák TSI, aj nafťák TDI. Každý má určite svoje preferencie, ale ak sa chystáte jazdiť najmä po meste a také tie typické trasy do práce a naspäť domov, asi by sme vám odporučili benzínový agregát TSI s objemom 1,2 l, ale s tým vyšším výkonom 77 kW. Pôsobí živšie a hravšie ako jeho naftový súrodenec.

Áno alebo nie?


Škoda Rapid Spaceback je určite lepšia voľba ako liftbacková verzia. Je pohodlnejšia a komfortnejšia, je zaujímavá aj tým, že spadá do segmentu kompaktných vozidiel, ktorý je u nás taký obľúbený. Nie je to špička na trhu, ale na obyčajné každodenné jazdenie je to veľmi dobré auto. Z praktickej stránky určite potešia Simply Clever riešenia a dobrá ergonómia, jazdné vlastnosti tiež nie sú na zahodenie. Dizajnovo vyzerá určite lepšie ako liftback. Toto auto stojí za zamyslenie sa.



Na náš trh vstúpi 25. októbra. Cena zatiaľ nie je známa, ale v Čechách sa momentálne predáva za cenu začínajúcu na hranici 269 900 českých korún.

Komentáre