Autá

Najnápadnejšie auto od Seatu je Ibiza Cupster

"Koncepčný dvojmiestny automobil Seat Ibiza Cupster má dizajn, aký sme v automobilovom priemysle ešte nikdy nevideli. "

Erik Stríž, 30. mája 2014 10:00
Seat Ibiza Cupster Concept (2014) Foto: Seat


Zdá sa, že posledné roky výrobcovia automobilov predstavujú čoraz odvážnejšie vozidlá, pričom ich kategorizácia nie je vôbec taká jednoduchá a jednoznačná. Máme tu rôzne SUV-kupé, terénne autá, ktoré vlastne nie sú určené do terénu, hybridy medzi kabrioletmi, speedstermi a kupé a mnoho ďalších. Ďalším takým automobilom, ktorý je triedou sám pre seba, je Seat Ibiza Cupster. Tento automobil má potenciál stať sa najnápadnejším vozidlom predstaveným tento rok.

Seat Ibiza Cupster Concept (2014) Foto: Seat

Ibiza Cupra s odrezanou strechou


Koncept Cupster vychádza z dizajnu aktuálnej generácie vozidiel Seat Ibiza Cupra. Prednej maske dominujú ostro rezané rysy, agresívnejší výraz a celkovo kompaktné svetlomety s LED pásom na spodnej hrane. Inovácie na tejto prednej maske sú v porovnaní s bežnou Ibizou skôr nenápadné a samy o sebe nenaznačujú, že by patrili excentrickému automobilu.

A že koncept Cupster excentrický je, o tom nemôže mať nikto najmenšie pochybnosti. Jeho dizajnéri popustili uzdu fantázii a pripravili vozidlu taký profil, ktorý ho predurčuje do vlastníctva mladého, aktívneho a extrovertného mládenca. Profil Ibizy Cupster využíva danosti konštrukčného prevedenia speedster a oslovuje výrazne skosenou bočnou stenou s oknami. Vyzerá to tak, akoby mala štandardná Ibiza nakrivo odrezanú strechu.

Seat Ibiza Cupster Concept (2014) Foto: Seat

Pasažieri sú v bezpečí a pohodlí


Napriek tomu, že automobil nemá strechu a predné sklo je mimoriadne nízke, pasažieri sú v bezpečí a chránení pred vetrom. V porovnaní s bežnou Ibizou je ich posed nižší o osem centimetrov. Okrem toho je tento koncept o niečo nižší, širší, ale predovšetkým silnejší.

Seat Ibiza Cupster Concept (2014) Foto: Seat

V interiéri okrem pekného vzhľadu a prítomnosti moderných multimediálnych a komunikačných systémov zaujme aj samotný volant. Volant je pokrytý špeciálnou anilínovou kožou, ktorá obsahuje jemnú nerovnomernosť textúry a preto je pohodlnejšia na dotyk. Navyše je odolná, nekĺže sa ani v spotených dlaniach. Anilínové kože oceňujú najmä ľudia kladúci dôraz na detaily, sú namáčané v čírych moridlách aj dvanásť hodín a celkovo tak zlepšujú kvalitatívny zážitok z ich používania.

Do určitej miery je exkluzívna aj samotná farba karosérie vozidla. Oranžová s názvom “New Orange” bola vytvorená špeciálne pre tento koncept a nenájdete ju v ponuke žiadneho iného vozidla od Seatu. Ten chce aj takto zdôrazniť, že ide o automobil prémiového charakteru.

Seat Ibiza Cupster Concept (2014) Foto: Seat

180 koní v kompaktnom prevedení


Motorizácia nového konceptu, ktorý bol vytvorený pri príležitosti najväčšieho motoristického stretnutia na svete Woerthersee 2014, nachádza základ v už spomenutej Cupre. Motor 1,4 TSI s výkonom 180 konských síl (132 kW) je kombinovaný s koncernovou automatickou duálnou prevodovkou DSG.

Komentáre