Autá

Americká Tesla jazdí aj bez vodiča

"Tesla Model S dokáže so špeciálnou úpravou jazdiť aj bez vodiča, pasažieri si môžu počas jazdy oddýchnuť alebo pozrieť film. "

Erik Stríž, 25. februára 2014 14:00
Skutočná pohoda za volantom podľa spoločnosti Rinspeed. Foto: Rinspeed


Elektrický automobil Tesla Model S je fenomén súčasného automobilizmu. Toto vozidlo nám prakticky v priamom prenose ukazuje evolúciu osobných automobilov, v ktorej je kladený dôraz nielen na ekologickú prevádzku, ale najmä na zážitok z jazdy a úžitkovosť vozidiel.

Snáď práve pre tento charakter vozidla si Teslu vybrala nemecká spoločnosť Rinspeed, ktorá automobilu dopriala množstvo špeciálnych úprav. Tie sa týkajú v prvom rade pripravenosti na autonómnu jazdu a eventuálne aj tejto schopnosti.

Vzhľad pôvodného Tesla Model S sa zachoval, najväčšie zmeny nastali v interiéri. Foto: Rinspeed

V ponuke firmy sú samé špeciality


Nemecká firma Rinspeed sa špecializuje na prestavbu moderných automobilov a robí to už prekvapivých 36 rokov. Za tento čas sa spoločnosti podarilo pretvoriť rôzne vozidlá vrátane drahého Porsche 911, ktorý nadobudol nezvyčajnú stavbu pripomínajúcu súčasný variant Targa, o ktorom sme písali pred niekoľkými dňami aj na Webmagazíne. V portfóliu spoločnosti sa nachádza dokonca aj automobil, ktorým je možné brázdiť morské hlbiny.

Tesla Model S v úprave Rinspeed XchangE nadobudlo charakteristickú farebnú úpravu karosérie, zbierku moderných senzorov a kamier a celkom nový interiér, ktorého variabilita nemá vo svete automobilizmu obdobu. Nastavovať je možné okrem sedadiel aj orientáciu posedu a horizontálnu polohu volantu.

V aute je priestor pre štyroch ľudí, ale dvaja si užijú skutočnú pohodu počas cestovania. Foto: Rinspeed

Extrémne variabilný interiér


V automobile sa nachádzajú štyri sedadlá, pričom tie predné je možné otočiť až o 180 stupňov, tak, aby pasažieri mali výhľad na zadné okno. V takomto nastavení môžu oddychovať priamo počas jazdy s nohami vyloženými na zadných sedadlách, prípadne sledovať film na 32-palcovej LCD obrazovke s rozlíšením Ultra HD. Tá našla svoje uplatnenie v priestore, ktorý vznikne sklopením operadiel zadných sedadiel. Položené operadlá v tomto režime slúžia ako vyvýšené podpery, na ktoré si pasažieri vyložia nohy.

Technologickou špecialitou je volant s variabilným umiestnením. Foto: Rinspeed
Nesmierne zaujímavý je koncept premiestňovania volantu po horizontálnej línii po šírke celého kokpitu. V praxi to znamená, že prevziať vedenie vozidla môže človek sediaci na ľavom, ale aj pravom prednom sedadle.

Autonómne jazdiace auto Rinspeed XchangE Foto: Rinspeed

Premiéra už budúci mesiac, ale ...


Premiéra automobilu Rinspeed XchangE sa odohrá na autosalóne v Ženeve a pojem “autonómna jazda” posúva až do extrému. Samo o sebe nie je ani tak funkčným produktom do ulíc, ale najmä víziou toho, ako by mohla doprava v modernom svete vyzerať už v dohľadnej dobe.

Komentáre