Autá

Dve nové Porsche s rovnakými vnútornosťami

"Porsche Boxster a Cayman dostali úpravu GTS. Tá im priniesla rovnaké vizuálne doplnky, motory a prevodovku. "

Erik Stríž, 21. marca 2014 10:00
Porsche Boxter GTS Foto: Porsche


Porsche doplnilo svoje portfólio výkonnejších alternatív bežných modelov o verzie GTS. Platforma GTS je v tomto prípade univerzálna pre modely Boxter aj Cayman, rozdiel medzi týmito dvomi vozidlami je predovšetkým v streche. Boxster je kabriolet, Cayman malé športové kupé s pevnou strechou. Hierarchicky sa vozidlá s označením GTS umiestňujú nad tie s prívlastkom S.

Porsche Cayman GTS Foto: Porsche

Obidva automobily dostali balíček doplnkov, ktoré sú zjavné prakticky na prvý pohľad. Priaznivec značky Porsche a jej automobilov si všimne širšie využitie čiernych podkladov svetlometov, čiernych doplnkov v nárazníkoch a výrazne športové prevedenie interiéru. To, čo skutočne odlišuje GTS od modelov S, je až pod kapotou.



Porsche Cayman a Boxster GTS sú vybavené silnými motormi s objemom valcov 3,4 litra. Valcov je dovedna šesť a keď si pozriete výbavu hierarchicky nižších modelov, zistíte, že rovnaký motor sa nachádza aj v nich. Rozdiel spočíva v nastavení týchto motorov a v ich prínose 15 konských síl. Boxster GTS takto posúva výkon do úrovne až 330 konských síl (243 kW) a Cayman GTS až na hodnotu 340 konských síl (250kW). Krútiaci moment je na úrovni v 370 Nm za Boxster a 380 Nm za Cayman. To sú čísla, ktoré ocení každý fanúšik dobrých automobilov, pretože nie samotný výkon motora, ale najmä sila krútiaceho momentu udáva to, ako dobre sa dokážete zosúladiť s autom a jeho reakciami na vaše podnety.

Porsche Boxter GTS Foto: Porsche

Maximálna rýchlosť oboch vozidiel presahuje 280 km/h a z pokoja na rýchlosť 100 km/h vystrelia za 4,7 sekundy v prípade Boxteru GTS a 4,6 sekundy v prípade Caymanu GTS.

Porsche Boxster aj Cayman s označením GTS sú vybavené aktívnym podvozkom PASM, športovým paketom Sport Chrono, čiernymi 20-palcovými zliatinovými kolesami a príplatkovou prevodovkou PDK. V základnej verzii sa k vozidlám GTS dodáva manuálna prevodovka so šiestimi stupňami.

Porsche Boxter GTS Foto: Porsche

Cena nových vozidiel nebude síce prívetivá k bežnému slovenskému zákazníkovi, ale v rámci svojho prostredia dokáže osloviť relatívne rozumným cenovým nastavením. Porsche Boxster GTS sa bude predávať za 70-tisíc eur, Cayman GTS za 73 a pol tisíca eur.

Komentáre