Autá

Najextrémnejší Peugeot všetkých čias pôjde na Dakar

"Peugeot 2008 DKR má ambíciu stať sa v roku 2015 lídrom pretekov Dakar. Minimálne po vizuálnej stránke vyzerá tak, že na to má. "

Erik Stríž, 25. apríla 2014 12:00
Peugeot 2008 DKR má veľké ambície. Chce prejsť púšťou. Foto: Peugeot


Mať svoje vozidlo zastúpené na veľkých medzinárodne sledovaných podujatiach je mimoriadne atraktívna forma marketingovej komunikácie. Automobilka má šancu ukázať, že sú jej vozidlá spoľahlivé a v porovnaní s konkurenciou lepšie. Najmä vtedy, keď sa takýto automobil dostane do trojice najlepších, prípadne na piedestál víťaza. Dá sa preto očakávať, že napríklad na takú Dakar Rally sa zapoja všetky automobilky vrátane Peugeotu. Pravdou však je skutočnosť, že sa táto francúzska automobilka objavila na Dakare naposledy pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

Peugeot 2008 DKR celkom odstránil zadné dvere, nepotrebuje ich. Foto: Peugeot

Cez hory, cez lesy, cez púšte


Tento dvadsaťročný čas ticha chce teraz Peugeot preklenúť spolu s partnerom Red Bull. V roku 2015 sa chce na rally predviesť v najlepšej forme a preto si vybrala model 2008. Toto mestské SUV za bežných okolností dokáže uspokojiť potreby vodiča, ktorý má záujem aj o jazdu v mierne náročnom teréne, avšak púšť by s ním rozhodne neprešiel. Nič však nie je nemožné a Peugeot 2008 v úprave DKR je schopný prejsť aj prostredím, ktoré by mohlo byť komplikované aj pre militarizovaný Mercedes-Benz triedy G.

Základná verzia Peugeotu 2008 Foto: Peugeot

Pôvodný 2008 zmenený na nepoznanie


Peugeot 2008 DKR upravuje základný model 2008 takmer na nepoznanie, ponecháva si snáď iba hrubé obrysy jeho karosérie. V porovnaní s ním je robustnejší, vyšší, zbavil sa zadnej dvojice dverí a dostal výrazné oplastovanie podvozka.

Peugeot 2008 DKR Foto: Peugeot
Tento extrémny automobil stojí na pneumatikách Michelin s priemerom 37 palcov a hlbokým dezénom prispôsobeným potrebám pretekov Dakar. Napriek tomu, že sa zadné dvere z tohto modelu odstránili, priestor za dvojicou predných sedadiel ostal. Dokonca sa vo významnej miere zväčšil, keďže zadné sedadlá výrobca celkom odstránil a umožnil tak posádke mať pri sebe všetko potrebné pre závod.

Peugeot nastupuje na Dakar po viac ako 20 rokoch. Foto: Peugeot

Svaly ukáže budúci rok


Dojem extrémneho off-roadu, ktorý Peugeot 2008 DKR vzbudzuje, však sám o sebe nie je zárukou víťazstva. Či Peugeot so svojím technickým protfóliom bude schopný uspieť aj v mimoriadne náročných podmienkach závodu Dakar, ukáže aj jeho samotná účasť na rally v roku 2015. Model 2008 DKR bol vyhotovený iba v jedinom exemplári.

Komentáre