Autá

Nové BMW X3 našlo inšpiráciu vo veľkom bratovi

"BMW radu X3 mení svoju tvár, inšpiráciu pritom nachádza v už vynovených vozidlách X5. "

Erik Stríž, 7. februára 2014 12:00
Nové BMW X3, modelový rok 2015 Foto: BMW


Len pred dvomi dňami na internet prenikli fotografie pripravovanej úpravy modelu X3 a iba deň na to BMW o ňom informovalo aj oficiálne. Nevedno, či je toto predstavenie súčasťou krízového postupu alebo to mal tento automobilový gigant naplánované už vopred, v každom prípade je však na modernizáciu malého-veľkého automobilu vhodný čas. Druhá generácia modelu X3 je totiž v predaji už štvrtý rok, za ktorý sa nedočkala výraznejšej úpravy.

Nové BMW X3, modelový rok 2015 Foto: BMW

Jednotný vzhľad pre všetky bavoráky


Nový vzhľad druhého najmenšieho SUV-čka v ponuke BMW nachádza inšpiráciu v už predstavenom modeli X5. Spoločné črty tieto dva automobily zdieľajú v prvom rade na prednej maske, ktorá bude pre laického pozorovateľa problémom. Rozlíšiť X5 od menšieho X3 už nebude také jednoduché a zreteľné, ako v minulosti. X3-ku si je však možné pomerne ľahko zapamätať vďaka tomu, že je v porovnaní s X5 menšia a predné svetlomety obsahujú akýsi zárez v ich spodnej časti a nie sú zakončené “ostrým špicom”. V ponuke predajcov bude možnosť vybaviť tieto svetlomety kompletnou LED schémou, samozrejme za príplatok.

Zmena sa dotkla nielen svetlometov, ale aj prednej masky ako takej. Nové BMW X3 je opäť o niečo viac vyladenejšie, dizajnovo čistejšie. Zadné partie vozidla sa až takých výrazných inovácií nedočkali, skôr pokračujú v tom dobrom, čo BMW nastolilo pred niekoľkými rokmi modelom X1.

Nové BMW X3, modelový rok 2015 Foto: BMW

Starý známy interiér


Interiér nového BMW X3 prešiel miernou úpravou, ktorá má za cieľ opäť unifikovať vnútorné prostredie bavorákov. V kokpite nachádzame výrazné oplastovanie prístrojovej dosky, čalúnenie sedadiel, vnútorných stien dverí a lakťových operadiel, naďalej BMW zachováva plastové imitácie dreveného obloženia a pomerne členitý stredový panel s množstvom indikátorov a ovládačov.

Nové BMW X3, modelový rok 2015 Foto: BMW

Centrálny ovládač systému iDrive je už dnes považovaný za štandard, má charakter herného päťsmerného D-padu na kruhovej platforme, je obkolesený ďalšími tlačidlami s pevnou funkciou a na čiernom lesklom povrchu je umiestnený snímač dotykov. Ten funguje ako touchpad na notebooku a zjednodušuje pohyb v prostredí iDrive. Displej v BMW X3 nie je zabalený do dizajnu tabletu, ako to máte možnosť vidieť napríklad v novej rade 3, ale je priamo zakomponovaný do stredovej konzoly. Volič automatickej a aj manuálnej prevodovky je ten istý, na ktorý sú zvyknutí všetci priaznivci vozidiel BMW.

Nové BMW X3, modelový rok 2015 Foto: BMW

"Pán Variabilný"


Nové BMW X3 bude k dispozícii s celkovo štyrmi naftovými a tromi benzínovými motormi s výkonmi od 150 do 313 konských síl. V novej X3-ke zažíva svoju premiéru aj nový dvojlitrový turbodiesel - xDrive20d najlepšími hodnotami vo svojej triede. X3 ponúkne aj pokrokový balík technológií EfficientDynamics s funkciou Auto Start Stop, funkciou plachtenia, rekuperáciou brzdnej energie a pomocnými agregátmi. Motory budú kombinované so základnou 6-stupňovou manuálnou alebo 8-stupňovou automatickou prevodovkou, pričom BMW ponúka aj možnosť inštalácie radiacich pák priamo za volant.

BMW X3 s modelovým rokom 2015 bude odpremiérované v marci na autosalóne v Ženeve, do predaja sa potom dostane v priebehu júna tohto roka. Jeho cenu a dostupnosť na Slovensku zatiaľ nepoznáme.

Komentáre