Autá

Nová Dacia Duster: Vyššia kvalita za stále nízku cenu?

"Dacia predstaví na frankfurtskom autosalóne nový Duster. Zmodernizovaný model stavia aj na stylingových prvkoch."

, 10. septembra 2013 14:00
Zmodernizovanú Daciu Duster predstavia na frankfurtskom autosalóne. Foto: Dacia
Dacia Duster prešla modernizáciou. Predok zdobí nový tvar mriežky chladiča s dvomi pochrómovanými pásmi, nižšie položeným nasávacím otvorom a novými zdvojenými svetlometmi s dennými svetlami. Charakter SUV podčiarkujú nové strešné nosiče s podpornými priečkami a 16-palcové zliatinové disky. Do očí určite padne aj pochrómovaný výfuk a nový nápis 4WD.

Zmodernizoval sa aj interiér. Novej palubnej doske dominuje stredové konzola s dvomi postrannými vertikálnymi komponentmi, ktoré zdôrazňujú robustný vzhľad modelu. Nový je aj tvar sedadiel, typy čalúnenia vrátane kože.

Bohatšia výbava


Nový Duster prichádza s novým vybavením a prvkami. Zaujímavosťou je multimediálna technológia Dacia MEDIA NAV vrátane pripojenia Bluetooth a satelitnej navigácie. O bezpečnosť a pohodlnejšiu jazdu sa postará tempomat s obmedzovačom rýchlosti, zadné parkovacie senzory, zabezpečenie pred samovoľným pohybom a merač vonkajšej teploty.

Zmodernizovanú Daciu Duster predstavia na frankfurtskom autosalóne. Foto: Dacia
Nielen výbava je bohatšia, ale aj samotný priestor. Zväčšila sa kabína aj batožinový priestor, ktorý má teraz objem 475 l. Nový model dokáže po sklopení zadných sedadiel odviezť objekty dlhé až 2,7 metra.

Motorizácia


Pod kapotou Dacie Duster debutuje nový benzínový motor TCe 125. Tento prepĺňaný štvorvalcový motor s objemom valcov 1,2 l a priamym vstrekovaním ponúka 90 % maximálneho krútiaceho momentu už pri 1500 ot/min. Spotreba podľa výrobcu dosahuje 6l/100 km, pričom bezúdržbový rozvodový remeň by mal vydržať počas celej životnosti motora. Tento motor je kombinovaný so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Motor s objemom valcov 1,6 litra, 16 ventilmi a výkonom 77 kW/105 k bude aj naďalej poháňať verzie 4x2 a 4x4 a v niektorých krajinách je k dispozícii aj verzia benzín-CNG s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Nová Dacia Duster je dostupná aj s dieselovým motorom 1.5 dCi v dvoch výkonových verziách 66 kW/90 k a 81 kW/110 k.

Zmodernizovanú Daciu Duster predstavia na frankfurtskom autosalóne. Foto: Dacia
Znížiť spotrebu vám pomôže funkcia Eco Mode. Po zapnutí systém aktivuje určité nastavenia, ktoré obmedzia výkon motora a kúrenie. Indikátor zmeny prevodových stupňov (Gear Shift Indicator – GSI) využíva vizuálne signály, aby vodiča informoval o najlepšom okamihu pre zmenu prevodového stupňa nahor alebo nadol. Jeho úlohou je znížiť spotrebu a tým aj emisie CO2.

Zmodernizovanú Daciu Duster predstavia na frankfurtskom autosalóne. Foto: Dacia
Zvýšil sa aj akustický komfort. Kabína je lepšie odhlučnená. Konštruktéri sa zamerali najmä na zníženie hluku od podvozku a motora, ako aj aerodynamickej hlučnosti.

Nová Dacia Duster si svoju premiéru užije na frankfurtskom autosalóne, ktorý začína 14.9.

Komentáre