Autá

Nissan Maxima s úžasným interiérom

"Nissan ukázal koncept novej generácie modelu Maxima. Tento sedan s výrazným športovým charakterom vás jednoducho musí zaujať, konkurovať by mohol aj prémiovým značkám. "

Erik Stríž, 23. januára 2014 12:00
Koncept športového sedanu Nissan Maxima Foto: Nissan


Na autosalóne v Detroite sa predstavila celkom slušná zbierka nových automobilov. Jedným z nich je aj Nissan Maxima, aj keď v tomto prípade nemožno hovoriť o vozidle, ktoré sa hneď dostane do predaja. Nissan nám zatiaľ iba ukazuje podobu novej generácie vozidiel Maxima vo forme konceptu.

Liftback alebo kupé? Podľa Nissanu ide o športový sedan. Foto: Nissan

Kupé, liftback a sedan v jednom


A že tento koncept vyzerá skvelo, o tom netreba nikoho presviedčať. Koncept pripravovaného vozidla využíva dizajnové prvky známe už z jeho starších verzií, príkladom sú netradične tvarované zadné a predné svetlá. Predĺžená strecha sa v zadnej časti vozidla zvažuje pod výrazne tupým uhlom, vďaka čomu automobil nadobúda imidž 4-dverového kupé alebo liftbacku. V skutočnosti však ide o športovo ladený sedan, aspoň tak toto vozidlo označuje samotný výrobca.

Koncept športového sedanu Nissan Maxima Foto: Nissan

Maximálny rešpekt


Nissan Maxima v novom šate stavia na výraznej muskulatúre karosérie, upozorňuje na seba sebavedomo širokým postojom, nízko posadenou strechou a výrazným predĺženým kufrom. Na celej karosérii sú badateľné ostro tvarované linie, ktoré idú ruka v ruke s dizajnom svetlometov. Tie pokračujú v tom, čo Nissan modelom Maxima nastolil už v minulosti, majú teda atypický tvar v tvare ležiaceho písmena V.

Keby sme chceli nájsť podobnosť tváre tohto vozidla s nejakým iným, zrejme by sme neuspeli. Jediná podobnosť, ktorá prichádza so zažmúrenými očami do úvahy, je tá s aktuálnou generáciou hatchbacku Honda Civic. Aj ten využíva ostré tvary, avšak Maxima v nich zachádza ešte oveľa ďalej. Nissan zachádza ďalej aj s rozmermi, dĺžka sedanu Maxima je 4,87 metra, šírka 1,91 metra a výška iba 137 centimetrov.

Exkluzívny kožený interiér je najväčším lákadlom konceptu Foto: Nissan

Exkluzívny interiér


To, čo by mohlo Nissan Maxima posunúť do vyššej triedy a do centra pozornosti mimoriadne náročných zákazníkov, je interiér. Nissan pri navrhovaní tohto modelu dobre pochopil to, ako vníma luxus a prémiovosť bežný zákazník. Plastové imitácie dreva, lesklé materiály a chladný kov sú síce kvalitné materiály, ale koža ich bez diskusie prekonáva.

Exkluzívny kožený interiér je najväčším lákadlom konceptu Foto: Nissan

Preto sa v interiéri konceptu Nissan Maxima nachádza toľko kože (alebo aspoň jej vernej imitácie), ako sa len dá. Kožený poťah nachádzame nielen na sedadlách a prístrojovej doske, ale aj na masívnej stredovej konzole, na volante a takisto na menších obloženiach. V čierno-bielej schéme vyzerá interiér úchvatne a nemusíte dlho hľadať ľudí, ktorí ho v hodnotení posadia nad interiéry nemeckých vozidiel.

Liftback alebo kupé? Podľa Nissanu ide o športový sedan. Foto: Nissan

300 koní pod kapotou


Koncepčné vozidlo Nissan Maxima je funkčný prototyp vybavený plnohodnotným 3,5-litrovým motorom typu V6. Jeho výkon skvelých 300 konských síl je kombinovaný s automatickou prevodovkou Xtronic CVT. Nissan nám prostredníctvom tohto modelu ukazuje, ako by mohla vyzerať sériová verzia modelu Maxima s modelovým rokom 2015. Či bude takto vyzerať skutočne alebo či pôjde o skôr o rozsiahle športové vylepšenie, zistíme zrejme už v najbližších mesiacoch.

Komentáre