Autá

Najväčšie autá na svete jazdia najmä v Amerike

"Prehľad najväčších bežne dostupných vozidiel typu SUV obsahuje aj také automobily, ktoré by sme mohli už považovať za malý truck. "

Erik Stríž, 27. februára 2014 14:00
Toyota Sequoia 2011 Foto: Toyota


Veľké automobily vždy mali a stále majú svoje čaro aj napriek čoraz silnejúcemu dopytu po nízkonákladových a menej výkonných automobiloch do mesta. Pre držiteľov štandardného vodičského oprávnenia sú tie najväčšie automobily sveta reprezentované kategóriou SUV (respektíve SAV).

V porovnaní s automobilmi tejto kategórie sú bežné sedany, liftbacky a hatchbacky akoby iba hračky pre deti a začiatočníkov. Kde je ale tá hranica, ktorá rozdeľuje osobný automobil od SUV a SUV od menšieho trucku? Prehľad najväčších dostupných SUV vozidiel si môžete prezrieť nižšie. Nie je však ľahké jednoznačne určiť lídra tohto zoznamu, pretože každé z vozidiel môže byť najväčšie iba vurčitej konkrétnej oblasti - v dĺžke, šírke, výške, celkovom objeme, prípadne hmotnosti.

Chevrolet Suburban 2015 Foto: Chevrolet

Chevrolet Suburban


Chevrolet Suburban je často označované za najväčšie SUV vozidlo vôbec, i keď určite by sa našli aj iné automobily, ktoré by ho v určitom parametri predčili. Toto veľké vozidlo je v predaji v Spojených štátoch, na našich cestách by sa zrejme nestretlo s veľkým pochopením. Súčasťou projektu takto veľkého automobilu musí byť nevyhnutne aj silný motor spaľujúci na naše pomery nesmierne množstvo paliva.

Mercedes-Benz triedy GL Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz triedy GL


Mercedesy sú vo všeobecnosti považované za vozidlá, v ktorých nájdete vždy dostatok priestoru pre pasažierov aj ich batožinu. Veľké SUV-čko GL je však také veľké, že k nemu ani nemôžete necítiť rešpekt. Trieda GL je typická luxusným prevedením interiéru, silnými motormi a masívnou karosériou s príznačne veľkými svetlometmi. Hovorí sa tiež, že zákazníci Mercedesu často prechádzajú z triedy S priamo do triedy GL práve pre vysokú úroveň komfortu a podobných jazdných vlastností kombinovaných s enormnými rozmermi.

Nissan Armada 2013 Foto: Nissan

Nissan Armada


Nissan Armada je vozidlo, ktoré sa na Slovensku stalo terčom kritiky aj preto, v akej súvislosti sa objavovalo v médiách. Nech sú ale majitelia tohto vozidla ktokoľvek, nedá sa zaprieť jeho charakter a úspech v bonitnom zákazníckom spektre. Zaujímavosťou je, že Armada sa pre špecifické trhy vyrábal aj vo variante pick-up so zmeneným modelovým menom Titan.

Ford Expedition 2015 Foto: Ford

Ford Expedition EL


Tento obrovský 7-miestny automobil je možné porovnávať s menším mikrobusom. Ford Expedition sa dočkal množstva rôznych variantov a úprav, ktoré ho dostali do filmov, seriálov a aj do vládnych inštitúcií. Ford vďačí úspechu tohto SUV-čka nielen jeho veľkosti, ale aj dizajnu a komfortu, ktorý ponúka naprieč celým modelovým spektrom.

Toyota Sequoia 2011 Foto: Toyota

Toyota Sequoia


Toyota má vo svojom portfóliu množstvo výborných vozidiel, pričom všetky sú celkom ľahko identifikovateľné. S modelom Sequoia sa však v našich končinách nestretávame, odbyt nachádza najmä v zámorí. Automobil s agresívnym výrazom prednej masky a priam neuveriteľnými rozmermi 5210×2029 ×1956 mm dostal svoje meno po sekvoji, najväčšom strome rastúcom na našej planéte.

Najväčší úspech modelu Sequoia nastal v roku 2008, keď Toyota predstavila jeho vynovenú (a stále aktuálnu) podobu, vtedy sa ho predalo len v Spojených štátoch viac ako 30-tisíc kusov. Všetky ďalšie roky vrátane toho predchádzajúceho potom Toyota bojovala s nižšími číslami na úrovni 13- až 16-tisíc predaných kusov ročne, avšak na charizme automobilu tieto “nižšie čísla” vôbec nič neubrali.

Komentáre