Autá

Na Ženevskom autosalóne predstavili pneumatiku, ktorá čistí vzduch

"Pneumatika Oxygene je naplnená živým machom, ktorý inhaluje oxid uhličitý zo vzduchu a uvoľňuje kyslík prostredníctvom fotosyntézy."

Tablet.TV, 16. marca 2018 10:00
Pneumatika z machu. Foto: Tablet.TV
Ženeva 14. marca (TABLET.TV) - Spoločnosť Goodyear predstavila na Ženevskom autosalóne koncepčnú pneumatiku, ktorá dokáže pri jazde vyčistiť vzduch, ktorý dýchame.

Pneumatika Oxygene je naplnená živým machom, ktorý inhaluje oxid uhličitý zo vzduchu a uvoľňuje kyslík prostredníctvom fotosyntézy. Táto pneumatika môže byť odpoveďou na zvyšujúce sa množstvo smogu na našich cestách.

Oxygene absorbuje vlhkosť z cesty cez unikátny behúň pneumatiky a nasáva oxid uhličitý zo vzduchu, ktorý oživuje mach v jeho bočnici. Firma tvrdí, že v meste s veľkosťou Paríža s približne 2,5 miliónmi vozidiel by rozšírenie používania týchto pneumatík vytvorilo takmer 3 000 ton kyslíka a absorbovalo viac ako 4 000 ton oxidu uhličitého ročne.

Oxygene okrem toho, že bojuje proti znečisteniu, zároveň vytvára vlastnú elektrinu tým, že získava energiu vytvorenú počas fotosyntézy. Používa sa na napájanie palubných snímačov, jednotky umelej inteligencie a pásu svetla vo vnútri pneumatiky, ktorý mení farbu. Pneumatika je vyrobená formou 3D tlače z recyklovaných pneumatík, čo znamená aj menej odpadu.

Spoločnosť plánuje túto koncepciu v nasledujúcich mesiacoch skúšobne otestovať v prevádzke. Po úspešných testoch je možné, že inteligentná pneumatika plná machu, ktorá čistí vzduch, sa objaví na cestách veľkých miest.

Komentáre