Autá

Modernizovaná Škoda Yeti: Variant do mesta alebo do terénu?

"České SUV bude k dispozícii v dvoch variantoch – štýlový Yeti do mesta a robustnejšie ladený model na cesty mimo spevnenej komunikácie."

, 16. augusta 2013 12:00
Modernizovaná Škoda Yeti príde na trh koncom roku 2013. Foto: Škoda
Obidva varianty budú obohatené o pár noviniek od prepracovanej zadnej časti, cez kolesá z ľahkej zliatiny, svieži interiér, nové Simply Clever prvky po novú ponuku motorov a prevodoviek. Svetovej premiéry sa obidva varianty dočkajú v septembri počas autosalónu vo Frankfurte a na trh sa dostanú koncom tohto roka.

Dve dizajnové línie


Novinkou, čo sa Škody Yeti týka, je najmä fakt, že model bude ponúkaný v dvoch dizajnových líniách. Jednou z možností je elegantné prevedenie do mesta, druhou je robustnejší model určený na nespevnené cesty. Rozdiel medzi nimi sa dá zistiť už na prvý pohľad. Líšia sa napríklad riešením predného a zadného nárazníka či spracovaním bočných líšt a prahov. Mestský variant ich má lakované vo farbe karosérie, druhý variant ich má z čierneho plastu.

Predná časť oboch je takmer zhodná. Charakterizuje ju výrazná maska chladiča a novo tvarované svetlomety. Tie sú teraz voliteľne ponúkané aj ako bi-xénony s integrovanými LED svetlami pre denné svietenie.
Výrobcovia rozšírili ponuku kolies o štyri kolesá z ľahkej zliatiny v novom dizajne. Obohatili aj paletu farieb a do portfólia tohto modelu pridali štyri metalické odtiene.

Prvá Škoda s parkovacou kamerou


Je to po prvýkrát, čo je model Škoda vybavený systémom Optical Parking Assistant, teda zadnou parkovacou kamerou. Škoda Yeti je prvýkrát vybavená aj najnovšou generáciou parkovacieho asistenta Automatic Parking Assistant. Práve vďaka nemu vie Yeti zacúvať do medzier pozdĺžne aj priečne a z pozdĺžnych medzier sa vie aj vysunúť.

Modernizovaná Škoda Yeti príde na trh koncom roku 2013. Foto: Škoda
Druhou novinkou, ktorá je v značke zavedená prvýkrát, je aj bezkľúčové odomykanie, štartovanie a zamykanie Kessy.

V prepracovaných modeloch ŠKODA Yeti našli uplatnenie hneď štyri nové „Simply Clever“ prvky. Popri obojstrannom koberci sa v batožinovom priestore nachádza vyberateľné LED svietidlo, pod sedadlom vodiča je držiak reflexnej vesty a vo dverách odpadkový kôš.

Variabilita vďaka zadným sedadlám


Vďaka systému zadných sedadiel Varioflex sa všetky tri zadné sedadlá dajú jednotlivo sklápať alebo aj vybrať z vozidla. Dá sa aj vybrať stredné sedadlo a bočné sa potom môžu posunúť bližšie k sebe. Tým sa päťmiestne auto zmení na štvormiestne s množstvom priestoru v pozdĺžnom aj priečnom smere.

Modernizovaná Škoda Yeti príde na trh koncom roku 2013. Foto: Škoda
Variabilitu ďalej zvyšuje rad osvedčených prvkov ako sklopné operadlo sedadla spolujazdca, sklopné stolíky na zadnej strane predných operadiel, veľa odkladacích priestorov alebo praktické držiaky na fľaše. Dôraz na funkčnosť v batožinovom priestore dokladajú okrem iného upevňovacie oká alebo výklopné háčiky na zavesenie batožiny.

Nové motory a prevodovky


Na výber je zo štyroch dieselových a troch benzínových motorov. Všetky tieto motory sú preplňované turbodúchadlom a s priamym vstrekovaním paliva. Ich paleta siaha od zážihovej jednotky 1,2 TSI/77 kW (105 k) až po vznetový agregát 2,0 TDI/125 kW (170 k).

Podľa konkrétnej motorizácie vozidlo disponuje pohonom buď prednej, alebo obidvoch náprav. Ako automatické prevodovky používa Yeti jedine dvojspojkovú prevodovku DSG so šiestimi, resp. siedmimi stupňami.

Na trhy by sa tieto novinky mali dostať koncom roku 2013.

Komentáre