Autá

Mitsubishi odhalí tri novinky. Sú zrkadlom budúcnosti

"Každý z troch konceptov vozidiel typu SUV naznačuje smer, akým sa bude uberať vývoj a výroba Mitsubishi Motors v blízkej budúcnosti."

Veronika Rosputinská, 15. novembra 2013 12:00
Mitsubishi predstaví v Tokiu tri novinky. Foto: Mitsubishi


Už o pár dní, presne 20. novembra, štartuje 43. ročník autosalóna v japonskom hlavom meste Tokio. Domáca spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation nenechala nič na náhodu a vo svetovej premiére odhalí hneď tri nové koncepty. Vozidlá s prvkami SUV a hybridným pohonom majú naznačiť smer, akým sa vývoj a výroba spoločnosti bude uberať v blízkej budúcnosti.

Vozidlá zaujmú hneď na prvý pohľad najmä svojím dizajnom ako vystrihnutým zo sci-fi filmu. V tejto kategórii jednoznačne víťazí prvý z konceptov Mitsubishi GC – PHEV s permanentným pohonom všetkých kolies. Pohonné ústrojenstvo sa skladá zo zážihového motora umiestneného vpredu a plug-in-hybridného pohonu PHEV umiestneného vzadu. Tento zahŕňa preplňovaný vysoko výkonný motor s objemom 3.0 litra V6 s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC a vysokovýkonnú batériu spolupracujúcu s osemstupňovou automatickou prevodovkou.

Mitsubishi GC – PHEV Foto: Mitsubishi
Druhým v poradí je koncept Mitsubishi XR – PHEV, ktorý je ďalšou generáciou kompaktného SUV vyvinutého pre dosiahnutie potešenia z jazdy na novej úrovni. Koncept používa usporiadanie so zážihovým motorom vpredu a PHEV systémom s pohonom predných kolies. Vyznačuje sa zmenšeným ľahkým, kompaktným a vysoko výkonným preplňovaným motorom s objemom 1,1 litra s priamym vstrekovaním a s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC, ktorý spolupracuje s vysokokapacitnou batériou.

Mitsubishi XR – PHEV Foto: Mitsubishi
Tretí koncept Mitsubishi AR predstavuje ďalšiu generáciu kompaktného viacúčelového vozidla, ktoré ponúka jazdné vlastnosti vozidla typu SUV a zároveň priestrannosť typickú pre MPV. Využíva ľahký hybridný systém, ktorý sa skladá z malého preplňovaného motora s objemom 1,1 litra s priamym vstrekovaním a s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC.

Mitsubishi AR Foto: Mitsubishi
Vo všetkých troch konceptoch nebudú chýbať najnovšie technológie aktívnej bezpečnosti v Japonsku označené ako "e - Assist" – teda súbor aktívnych bezpečnostných technológií vrátane adaptívneho tempomatu, systému zmierňovania následkov čelnej kolízie či systému upozornenia prekročenia jazdného pruhu. Samozrejmosťou sú aj informačné systémy budúcej generácie.

Okrem troch nových konceptov bude Mitsubishi na autosalóne v Tokiu vystavovať ešte ďalších 14 vozidiel.

Komentáre