Autá

Mini Superleggera Vision: Súlad klasiky a moderny

"Vizionársky koncept Mini Superleggera Vision nielenže skvelo vyzerá, ale dbá na aktuálny eko trend. "

Erik Stríž, 27. mája 2014 14:00
Koncept Mini Superleggera Vision Foto: Touring Superleggera


Keď nám niekto povie slovo “Mini”, zvyčajne sa nám v mysli vybaví obraz malej športovej motokáry s okrúhlymi prednými svetlometmi. Táto predstava je pritom celkom správna, pretože iné typy vozidiel táto automobilka ani nemá v portfóliu. Aj crossover Countryman je skôr nafúknutou verziou menších modelov, avšak s totožným dizajnom.

Určite si však pod pojmom Mini nepredstavíme športový automobil bez strechy a s predĺženou zadnou kapotou. Aj napriek tomu sa jedno Mini v tejto podobe na svete objavilo, hoci iba vo forme konceptu. Ešte úvodom je potrebné uviesť skutočnosť, že pod koncept Superleggera Vision sa nepodpísali dizajnéri automobilky Mini, ale jej fanúšikovia z Touring Superleggera. Koncept vznikol pri príležitosti talianskej prehliadky automobilov Villa d'Este.

Koncept Mini Superleggera Vision Foto: Touring Superleggera

Súlad umenia, klasického dizajnu a modernej techniky


Mini Superleggera Vision je stelesnením moderného konštruktérskeho umenia a klasického automobilového dizajnu z druhej polovice minulého storočia. Predná maska vozidla má črty typické pre automobily značky Mini, ústredným motívom je kruh. Do kruhov sú zakomponované všetky predné svetlá a dokonca aj otvory chladiča. Z kruhového dizajnu vystupuje iba menšia mriežka chladiča.

Celkový zjav automobilu nápadne pripomína Jaguar D-type, krásne športové vozidlo od britskej automobilky z druhej polovice 50. rokov 20. storočia. Podobnosť je zrejmá pri pohľade na prednú masku, z profilu a aj v interiéri by sme nepochybne našli určitú príbuznosť, napríklad pri volante.

Koncept Mini Superleggera Vision Foto: Touring Superleggera

Unikátne Mini si žiada jedinečné detaily


Celkom atypickým prvkom tohto konceptu je pozdĺžna “plutva” na zadnej kapote. Jej význam je funkčný, ale súčasne odkazuje na staršie automobily, ktorým chce takto vzdať symbolickú úctu. V súčasnom automobilovom dizajne sa už s takýmito detailmi nestretávame, dôraz sa kladie na kompaktnosť a efektivitu výroby. V prípade Mini Supeleggera Vision však nad financiami a efektívnosťou výrobného procesu nestál žiadny vztýčený prst ekonomického oddelenia zdôrazňujúci potrebu šetrenia. Tento automobil je predsa len špecialita a unikát.

Interiér kombinuje modernosť s klasikou. Na jednej strane má tenký volant s úzkymi ramenami a veľmi jednoduchú prístrojovú dosku, na druhej strane využíva dispozície farebného displeja vo futuristickom prevedení. Aj volič automatickej prevodovky nie je práve bežný, vyzerá skôr ako akýsi postmoderný kuchynský pomocník.

Koncept Mini Superleggera Vision Foto: Touring Superleggera

Krása, ktorej sa nedočkáme


Napriek kontrastu medzi tým moderným a klasickým je Mini Superleggera Vision krásnym konceptom, ktorý by aj v prípade sériovej výroby našiel cestu k bonitným zákazníkom a fanúšikom netradičných vozidiel. Momentálne sa z jeho vlastníctva môže tešiť iba jeden majiteľ, keďže koncept bol vyhotovený v jedinom exemplári.

Komentáre