Autá

Najmenšie autá na Slovensku

"Malé automobily nie sú iba aktuálnym trendom, ale v prvom rade návratom k pôvodným rozmerom mestských vozidiel. Dnes nachádzame v ponuke výrobcov množstvo krásnych mini-autíčok."

Erik Stríž, 29. novembra 2013 14:00
Smart Fortwo Foto: Daimler


Malé autá sú obľúbené už dlhé roky. Sú praktické, pretože ich v preplnených mestách zaparkujete omnoho rýchlejšie a pohodlnejšie, ako ich veľkých "kolegov". Dnes sme si pre vás pripravili malý prehľad mini-autíčok, ktoré brázdia naše cesty.

Smart Fortwo


Automobily značky Smart, ktorých producentom je Daimler stojaci aj za Mercedesom, sú veľmi ľahko rozoznateľné a za nie veľmi dlhú dobu existencie sa stali ikonou malého mestského automobilu. Smarty boli vždy tie najmenšie, najekonomickejšie a v určitom zmysle aj najštýlovejšie vozidlá. Nie sú síce nositeľmi výkonných motorov a ani v ohľade jazdných vlastností nie sú lídrom, napriek tomu si dokázali získať priazeň mnohopočetnej skupiny ľudí po celom svete. Smarty výrazne odlišuje od konkurencie najmä vysoká úroveň bezpečnosti. Vozidlá sú vyrobené z celistvého bezpečnostného rámu, na ktorý je posadený celý zvyšok automobilu vrátane karosérie.

Citroen C-Zero Foto: Citroen

Citroën C-Zero


Nulová spotreba, nulové emisie CO2, nulový hluk. Takto spoločnosť Citroën prezentuje svoj model C-Zero, ktorý vyvíja v spolupráci s koncernom Mitsubishi. Toto malé mestské vozidlo má za cieľ zjednodušiť pohyb v urbanizovom prostredí a priniesť do neho aj čo možno najvyššiu mieru ekonomickej výhodnosti. Elektrina je stále oveľa lacnejšia, než klasické palivo. Automobil C-Zero je typický malými rozmermi, rýchlym nabíjaním, dostatočne dlhým dojazdom a schopnosťou pokryť každodenné potreby spojené s presunom z bodu A do bodu B. Citroën tvrdí, že C-Zero je skutočnou koncentráciou kreativity a technologickej vyspelosti, ktorá už dnes vyhovuje potrebám zajtrajška.

Lancia Ypsilon Foto: Lancia

Lancia Ypsilon


Luxus má novú dimenziu. Presnejšie, tri metre a 84 centimetrov. Lancia Ypsilon je kompaktný automobil ponúkajúci vysoký komfort a vybavenie na vysokej úrovni. Radí sa medzi exkluzívne automobily, no napriek tomu by mal byť dostupný každému. Má kompaktný vzhľad 3-dverových modelov, ale komfortom by sa mohol porovnávať s tými 5-dverovými. Zadné kľučky dverí sú integrované v karosérii a spolu s originálnym dizajnom vytvárajú vozidlu dojem veľkosti aj napriek tomu, že keď automobil vidíte “naživo”, javí sa vám ako jedno z najmenších.

Peugeot 208 Foto: Peugeot

Peugeot 208


Už na začiatku projektu nového Peugeotu 208 boli požiadavky značky veľmi odvážne. Peugeot sa postavil pred veľmi ambiciózny plán a chcel znovu objaviť kódy, na ktorých bol založený úspech "série 2". Peugeot 208 predstavuje regeneráciu automobilového konceptu jednak z pohľadu architektúry, ako aj z pohľadu štýlu, ergonómie a ochrany životného prostredia.

Model 208 nesie nové estetické kódy značky Peugeot. Štýlová inovácia exteriéru sa prenáša aj do interiéru vozidla v podobe odvážnej zmeny jeho vzhľadu a aj ergonómie. Skutočný prevrat z pohľadu technických možností aj kultúrnych zvyklostí prináša nové riešenie miesta vodiča. Všetky funkcie sú ovládané intuitívne, v strede záujmu je malý volant, zvýšená prístrojová doska a veľká dotyková obrazovka. Prístroje sú s vodičom v neustálom „kontakte“, čo prispieva k vyššej bezpečnosti jazdy, potešenie pri riadení vozidla je intenzívnejšie a celkový dizajn interiéru pôsobí vysoko kvalitným dojmom.

Ford Ka Foto: Ford

Ford Ka


Keď sa na cestách objavil pôvodný model Ford Ka, spôsobil pomerne veľký rozruch svojím futuristickým dizajnom. A s novým Fordom Ka je to podobné. Filozofia kinetického dizajnu od Fordu sa už dočkala mnohých nadšených ohlasov u laickej i odbornej verejnosti. Uvoľnene a priateľsky pôsobiaci nový Ford Ka s výbornými jazdnými vlastnosťami udáva nový štandard pre malé automobily - aspoň takto sa o svojom malom automobile vyjadruje samotný Ford. Napriek tomu, že ide o najmenší model výrobcu, v interiéri poskytuje priestor pre štyroch dospelých pasažierov a vybavený je veľkým množstvom odkladacích priestorov.

Nový MINI Cooper Foto: BMW

MINI Cooper


Nová generácia vozidiel MINI Cooper je síce o niečo väčšia, než tá predchádzajúca, stále sa však zaraďuje medzi tie najmenšie vozidlá na našom trhu. V porovnaní s ostatnými malými automobilmi je MINI výrazne zamerané na poskytnutie nevšednej skúsenosti z jazdy. Počas nej si užijete nielen výhody malých rozmerov a nízko posadeného ťažiska, ale aj priam motokárový zážitok. Orientácia na športovú jazdu je v MINI zakorenená v podstate od jej vzniku na konci 50. rokov minulého storočia. Do vozidiel MINI Cooper sa vojde štvorica dospelých pasažierov.

Komentáre