Autá

Luxusné automobilové novinky z Nemecka

"Nové vozidlá z nemeckých dielní by si síce nemali konkurovať, určite sú však prejavom silnejúcej rivality medzi Mercedesom a BMW. "

Erik Stríž, 29. apríla 2014 12:00
BMW Vision Future Luxury Concept Foto: BMW


Možno s tým nebude každý súhlasiť, ale BMW a Mercedes-Benz sú typickými konkurentmi vo svete automobilizmu. Určite sa o svoj podiel v boji o zákazníka hlásia aj Audi a Jaguar, avšak práve prvé dve spomenuté značky vnímame snáď najčastejšie. Rivalita sa prejavuje aj tým, že v ich portfóliách nájdete automobily, ktoré si priamo konkurujú, avšak nie sú práve typickými predstaviteľmi tradičnej kategórie automobilov. Práve také sú BMW X6 a jeho možný konkurent Mercedes-Benz Concept Coupe.

Mercedes-Benz Concept Coupe Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz Concept Coupe


Veľké SUV majú jednu základnú výhodu v porovnaní s bežnými crossovermi a kombi - veľkosť priestoru v interiéri pre pasažierov a pre batožinu. Avšak ukazuje sa, že nie každý oceňuje mimoriadne objemný batožinový priestor, niekto kladie dôraz skôr na dizajn vozidla. Pre takéhoto zákazníka vzniklo BMW X6 a teraz aj koncept od Mercedesu.

Mercedes-Benz Concept Coupe Foto: Mercedes-Benz

Concept Coupe od Mercedesu nevyzerá vôbec zle, predstavuje nám dizajn typický pre novú generáciu jeho vozidiel na koncepte, aký sme zatiaľ nemali možnosť pozorovať s trojcípou hviezdou na prednej maske. Profil automobilu nápadne pripomína práve model X6, spredu sa však stretávame s veľmi jednoznačným upozornením, že ide o Mercedes. Napovedá o tom nielen veľké centralizované logo, ale aj dizajn predných svetlometov, ktoré zdieľajú podobnosť s modelmi triedy A, C a S.

Snaha o dôraznejšie odlíšenie sa od bavorského konkurenta dospela k nie celkom vydarenému vzhľadu zadnej časti vozidla, ktoré má spojené svetlá do jedného úzkeho svetelného pruhu.


Aj napriek tomu, že ide iba o koncept a neprodukčný prototyp, pod jeho kapotou pracuje 3-litrový motor V6 s výkonom 333 konských síl. Kombinovaný je s automatickou 9-stupňovou prevodovkou. Kedy sa tento koncept objaví na cestách ako sériový výrobok, momentálne nie je známe.

BMW Vision Future Luxury Concept Foto: BMW

BMW Vision Future Luxury Concept


Mercedes-Benz sa môže pochváliť najlepším automobilom na svete, limuzínou triedy S. Aj to robí, dokonca tak toto svoje prémiové vozidlo označuje. BMW má určite tiež čo ponúknuť, avšak v porovnaní s novou generáciou vozidiel rady 7 akoby trocha zaostalo. Možno aj preto predviedlo svoju predstavu najvyššej miery luxusu, ktorú je schopná ponúknuť limuzína.

Koncept Vision Future Luxury má odvážny dizajn, atypické prevedenie otvárania zadných dverí, kombinuje modernú techniku s prírodnými materiálmi a snaží sa povýšiť zážitok z luxusu na najvyššiu možnú úroveň.

Popri už spomenutých zadných dverách v štýle Rolls Royce je na BMW Vision Future Luxury Concept zaujímavé použitie laserových predných svetlometov, uhlíkových vlákien na karosérii, dreva a kože v interiéri a radikálne zjednodušenej stredovej konzoly pri vodičovi. Predná časť kokpitu obsahuje celkovo šesť hlavných displejov, z toho tri sú určené na sledovanie okolia vozidla. Sú náhradou za tradičné spätné zrkadlá.


Má BMW Vision Future Luxury Concept potenciál zatieniť už predávanú limuzínu Mercedes-Benz triedy S? Na prvý pohľad by sa jej mohla aspoň vyrovnať, ale pri limuzínach ide vždy o samotný dojem z jazdy a pocit bezpečnosti. A o nich zatiaľ nevieme napísať nič.

Komentáre