Autá

Mercedes CLA je pocit dravej elegancie, ktorý treba zažiť

"CLA vtrhlo na trh v úplne inej dimenzii. Vytvorilo si vlastnú triedu a ukázalo sa vo svetle štýlu, ktorý spája eleganciu s dravosťou. "

, 23. júla 2013 14:00
Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Mercedes v podstate nedávno prišiel na trh s vynoveným modelom A, ktorým si vyslúžili potlesk mnohých fanúšikov tejto triedy. Obrovská zmena, ktorou model radu A prešiel, sa Mercedesu naozaj podarila. A krátko na to ukázali, že platformu tohto modelu dokážu využiť znovu a svetu ukázali svoju novú triedu CLA.

Aha, ide CLA


Je to model, ktorý na ulici neprehliadnete. V redakcii sme mali tú možnosť si ho otestovať a počas jazdy sme vždy videli, ako ľudia natáčajú svoj zrak za týmto autom ako slnečnica za slnkom. Nie je sa čomu čudovať, jeho dizajn spája hneď niekoľko prvotných pocitov.

Je to relatívne nízke auto so zvažujúcou sa líniou, čím pôsobí agresívne a dravo. Toto kupé vytvára dojem športovej rýchlosti. Svoje dodávajú aj 18-palcové disky. Predná maska je však z istého pohľadu veľmi elegantná, pôsobí dôstojne a najmä dôležito s tou veľkou „hviezdou na čele“. Testovali sme ho v bielej farbe, ktorá na cestách doslova žiarila.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Upozorniť treba na bezrámové dvere, pretože sa k modelu neuveriteľne hodia.

A čo vnútri?


Nielen exteriér, ale aj interiér tohto kupé pôsobí pre oko vskutku lahodne. Zaujali nás športové sedadlá s prešívaným poťahom, síce len dizajnový detail, ale pôsobí dobre. Dobre sa v nich aj sedí, v zákrutách sa na ne môžete spoľahnúť, pekne vás podržia.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Interiér je Mercedesu vlastný, výrobcovia použili kvalitné materiály, po ktorých keď poklepkáte prstom, nemáte pocit, že klopete na lepšiu plastovú fľašu. Zaujímavým dizajnovým doplnkom sú už pre Mercedes typické výduchy ventilácie, ktoré určite neprehliadnete. Výnimkou nie je ani multimediálny systém, ktorý pohodlne ovládate pred stredovým odkladacím boxom. Ovládanie je inštinktívne, rýchlo si na neho zvyknete a na ruku sa nebudete vôbec pozerať.

Vpredu miesta dostatok


CLA nie je auto pre rodinu, je to auto pre jednotlivca alebo pár. Presne taký je aj jeho priestor. Vpredu máte miesta dostatok, bez problémov si sem sadne aj človek, ku ktorému bola príroda štedrá, čo sa výšky týka. Vzadu je to o čosi horšie. Dá sa tam sedieť, ak nemáte basketbalovú postavu. Tí vyšší by mohli mať pomerne stiesnený pocit nielen v kolenách, ale aj na výšku.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Treba uznať, že na to, že to je kupé, nemá až taký maličký kufor. Batožinový priestor má objem 470 l. Priamo v interiéri nájdete aj niekoľko užitočných odkladacích priestorov.

Tie páčky pod volantom


Testovali sme model s automatickou prevodovkou. Radiaca páka však je úplne vypustená, všetko si ovládate pravou páčkou pod volantom. Je to dobré riešenie, pretože vďaka odstráneniu radiacej páky mohli výrobcovia jej miesto využiť na ďalšiu odkladaciu uzavierateľnú skrinku.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Na páčkach pod volantom na ľavej strane nájdete okrem iného tempomat. Keď si nastavujete asistenčné systémy, môžete si zvoliť, či chcete štandardný tempomat, alebo si chcete pomôcť tým adaptívnym. A treba uznať, že adaptívny je naozaj dobrým bezpečnostným prvkom a pomocníkom na cestách. Využili sme ho na diaľnici, kde sme si nastavili rýchlosť 130 km/h a o nič sme sa nestarali. CLA išlo krásne svojou rýchlosťou a keď sme sa začali približovať k autu pred nami, CLA si pomaly pribrzdilo, aby sa zosúladilo s autom pred nami. Keď sa auto uhlo, CLA opäť pridalo na svoju predvolenú rýchlosť.

Adaptívny tempomat nie je jedinou výhodou Mercedesu. Svoje si odslúži aj asistent sledovania mŕtveho bodu v spätných zrkadlách či asistent sledovania jazdných pruhov. Treba uznať, že v tomto aute sa budete cítiť bezpečne.

Motorizácia


Testovali sme model CLA 220 CDI. Tento dieslák má zdvihový objem 2143 cm kubických. Dobrodružného ducha poteší 170 koní (125 kW), ktoré skrýva pod kapotou, a krútiaci moment 350 Nm. Výkon pocítite už skoro a má dostatok síl na to, aby dlho vydržal.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz
Motor je spojený s automatickou sedemstupňovou prevodovkou.

Čo ale poteší a zahreje na duši, je spotreba. Nečakali sme, že sa dostaneme pod hranicu 6 l/100 km priemernej spotreby, ale treba uznať, že to nie je až také ťažké. V meste sa môžete pohybovať okolo tých 5,5 alebo 6 l/100 km, čo závisí aj do vášho spôsobu jazdy. Na diaľnici vám tých 5,5 l/100 km postačí a mimo mesta si hravo postačíte aj so 4 l/100 km.

Mercedes CLA 220 CDI Foto: Mercedes-Benz

Áno alebo nie?


CLA je trieda sama pre seba. Je to auto, ktoré si musí získať srdcia presne vyhranenej skupiny ľudí. Je vhodné pre mladého človeka alebo pre pár, ktorý si potrpí na dizajne a štýle, ale zároveň očakáva aj nadupanú jazdy a asistenčné systémy. Miesto pre rodinu v aute nehľadajte, ale o to Mercedesu ani nešlo. Je to niečo medzi Áčkom a Céčkom, niečo medzi dravosťou a eleganciou.

Komentáre