Autá

Jeho veličenstvo Mercedes-Benz S Coupé

"Mercedes-Benz triedy CL definitívne končí a nahradiť ho má ešte luxusnejšie a sofistikovanejšie S Coupé, iný variant špičkovej limuzíny triedy S."

Erik Stríž, 13. novembra 2013 12:00
Mercedes-Benz S Coupé bude odvíjať od limuzíny triedy S Foto: Mercedes-Benz


Skutočnosť, že Mercedes mení názov a v podstate aj hierarchické zaradenie svojich modelov, nie je až tak prekvapujúca. Nie je tomu tak dávno, čo sa stuttgartský výrobca prémiových automobilov rozhodol modelom E Coupé nahradiť pôvodný CLK. Cieľom tohto inovovania názvov je urobiť v nich väčší prehľad, aby aj menej znalý potencionálny zákazník vedel posúdiť, kam má dané vozidlo zaradiť. S Coupé bude preto patriť na vrchol rebríčka.

Mercedes-Benz S Coupé Foto: Mercedes-Benz

Kupé s veľkosťou limuzíny


Majestátnosť vozidla S Coupé predčí snáď už iba jeho technologická výbava, v ktorej nachádzame kompletné spektrum moderných bezpečnostných, multimediálnych, komunikačných a jazdu ovplyvňujúcich funkcií. Na začiatok však niekoľko technických detailov.

Pripravovaný Mercedes-Benz S Coupé má dĺžku úctyhodných 5050 milimetrov, šírku 1950 milimetrov a výšku niečo málo pod jeden a pol metra. Už len pri pohľade na tieto čísla musí byť každému zrejmé, že kombinácia tejto šírky, dĺžky a výšky má za následok nízky posed, pevnejšie držanie na vozovke a teda aj schopnosť lepšie rezať zákruty. Tieto predpoklady sú síce iba predpokladmi bez osobnej skúsenosti, avšak pokiaľ si bude nové S Coupé brať z CL práve jazdné vlastnosti, potom vyhrá na plnej čiare.

Strecha zo špeciálneho skla, ktoré mení svoju priepustnosť podľa napätia, ktoré je naň pripojené. Bez napätia je čierne. Foto: Mercedes-Benz

Všadeprítomné LED osvetlenie


V Mercedese S Coupé bude prítomných množstvo LED diód - nielen vonku, ale aj v interiéri. Vo vnútri sa postarajú o dotváranie svetelnej kulisy a teda aj atmosféry počas jazdy, tie vonkajšie zas o zvýšenú bezpečnosť a viditeľnosť. Svetlomety vpredu aj vzadu sú kompletne tvorené LED diódami, ktoré majú nízku energetickú spotrebu, dlhú životnosť a farbou svetla sa veľmi približujú dennému. Vďaka tomu by mal byť vodič aj počas dlhšej nočnej jazdy bez boľavých očí.

Jedinečná vnútorná štruktúra LED svetlometov Foto: Mercedes-Benz

3D priamo vo vašom aute


Uplatnenie v novom vozidle našlo aj 3D. Nie to 3D, ktoré poznáme z kina, ale také, ktoré sa stará o lepší jazdný zážitok a zvýšenie bezpečnosti počas jazdy. Dve kamery vytvárajúce stereoskopický obraz snímajú vozovku pred automobilom, obraz sa následne vyhodnocuje v počítači a ten zadáva vozidlu pokyny k tomu, ako nastaviť podvozok. Cieľom tohto riešenia je, aby automobil včas predvídal charakter terénu až do vzdialenosti 50 metrov a prispôsobil mu nastavenia podvozku tak, aby sa tieto zmeny nediali až dodatočne. Túto technológiu si Mercedes nazval “Intelligent Drive” a “Road Surface Scan”. Okrem kamier sa využívajú na zvýšenie efektivity aj radarové a ultrazvukové snímače. Technológie svoju premiéru zažili už v najnovšej limuzíne triedy S a bola k nim pripravená aj vtipná kampaň “Magic Body Control”.


Radiaca páka chýba


Rovnako ako pri novej limuzíne triedy S bude mať aj jej kupé variant moderný interiér bez tradičného voliča prevodovky. Ak by ste v tomto vozidle hľadali klasickú páku, hľadali by ste márne. Ovládanie automobilu je zabezpečené dvojramenným volantom s výraznou členitosťou, voličom prevodovky na pravej strane za volantom na dosah prstov a voličom multimediálno-komunikačno-servisného centra. Ten disponuje povrchom Black Diamond s 3D efektom a vysokou odolnosťou proti poškodeniu.

Mercedes-Benz S Coupé bude najmä o priestore a komforte Foto: Mercedes-Benz

Digitál namiesto analógu


Rovnako ako v S-kovej limuzíne aj v kupé verzii budú dva veľké displeje, jeden za volantom a druhý nad stredovou konzolou. Ten hlavný za volantom alternuje klasický analógový tachometer a otáčkomer, pričom si aj počas slnečného dňa zachováva zreteľnú čitateľnosť. Ide o plnofarebné LCD displeje s antireflexnou vrstvou, obidva majú uhlopriečku 12,3 palca.

Pevný volant, displej namiesto analógových ukazovateľov a postmoderný vzhľad Foto: Mercedes-Benz

Monštrá pod kapotou


Mercedes-Benz triedy S Coupé sa bude dodávať s 9-stupňovou automatickou prevodovkou a v základe s 8-valcovým 4,6-litrovým motorom s výkonom 335 kW (449 konských síl). Hovorí sa tiež o verzii AMG s 12-valcovým agregátom a dokonca aj s hybridným variantom. V každom prípade bude nové kupé triedy S jedno z najsilnejších a najdravejších vozidiel výrobcu. Celá táto krásavica plná technických špecialít stojí na 21-palcových kolesách.

Nepripomína vám tento zadok nové BMW radu 6? Foto: Mercedes-Benz

Prvé predstavenie má už Mercedes-Benz S Coupé za sebou, ale oficiálnu premiéru s prototypom výrobca ukáže až budúci rok v januári na autosalóne v Detroite. Vtedy by sme sa mali dozvedieť viac o motoroch, úrovniach výbavy a cenách, ktoré bude výrobca ponúkať.

Komentáre