Autá

Mercedes-Benz triedy G do extrémneho prostredia

"Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X je silné terénne vozidlo určené do náročného prostredia, v ktorom pôsobí najmä armáda. "

Erik Stríž, 11. marca 2014 14:00
Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X Foto: Mercedes-Benz


Značku Mercedes-Benz poznáme najmä ako výrobcu špičkových automobilov prémiovej kategórie a veľkých silných vozidiel, v ktorých sa vozia podnikatelia a celebrity. Dôležitou súčasťou celého koncernu je však aj produkcia vozidiel do náročných a špecifických podmienok. Jedným z takých je aj tento G-Wagon LAPV 6.X, ktorý zvykne byť označovaný aj ako vozidlo ideálne na prežitie prípadnej apokalypsy. Zaujímavosťou je, že Mercedes toto vozidlo v prakticky nezmenenej podobe vyrába už štyri roky.

Skratka LAPV znamená Light Armoured Patrol Vehicle, teda niečo ako ľahko vyzbrojené hliadkovacie vozidlo. Uplatnenie nenachádza v civilnom svete, skôr v tom armádnom. Určené je prakticky do akéhokoľvek prostredia, od močiarov po suché rozľahlé púšte. Na náročnom skalnatom povrchu zasa využíva svoj terénny potenciál, ktorý je podmienený nielen silným motorom, ale najmä extrémne hrubými pneumatikami so schopnosťou kompenzácie poškodenia. Zaujímavosťou sú tiež tlmiče samotné - tie dokážu navýšiť výšku podvozka až na 45 centimetrov v priebehu jednej sekundy.

Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X Foto: Mercedes-Benz

Úžitok a odolnosť


Zvýšená odolnosť pred nepriaznivým vplyvom poveternostných podmienok je základnou vlastnosťou tohto vozidla, medzi jeho výhody však patrí aj mimoriadna úžitkovosť. Mercedes G-Wagon dokáže preniesť náklad s hmotnosťou až 1,3 tony, čo je na relatívne malé vozidlo nezvyčajne veľké číslo.

Maximálna rýchlosť tohto hranatého obra je 150 km/h, karosériu má vyrobené z ocele a podvodzok je vybavený ochranou pred výbuchom mín. Oceľový plášť má významný vplyv na bezpečnosť posádky, pretože neprepustí žiadne projektily, ani z plne automatických zbraní.

Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X Foto: Mercedes-Benz

Trocha z vesmírneho priemyslu


Okrem pokrokového motora a zvýšenej bezpečnosti je automobil vybavený aj zbierkou technológií od európskej spoločnosti EADS, ktorá sa podieľa okrem zbrojárskeho aj na leteckom a vesmírnom priemysle. Ide najmä o monitoring stavu a pohybu vozidla, integrovaný komunikačný systém v pásmach UHF a VHF, kompletný systém pre internú armádnu komunikáciu, kamerové systémy a špeciálny “rušiaci” systém pre väčšiu bezpečnosť, flexibilitu a škálovateľnosť aktivít.

Mercedes-Benz G-Wagon LAPV 6.X Foto: Mercedes-Benz

Vozidlá kategórie G-Wagon sú vozidlá špeciálne vyrábané pre potreby armádnych aktivít a nie sú dostupné bežným civilným kupcom. Mercedes preto ani nezverejňuje ceny týchto oceľových krabičiek plných moderných technológií, isté je iba to, že ich hodnota prevyšuje ceny najnovších luxusných limuzín.

Komentáre