Autá

Jachta budúcnosti bude mať steny zo skla

"Koncept jachty budúcnosti je megalomanský, pritom však konštrukčne zrealizovateľný. So svojou víziou prišiel architekt Lujac Desautel. "

Erik Stríž, 9. mája 2014 10:00
Megajachta GLASS od Lujaca Desautela Foto: Lujac Desautel


Ak sa radi nechávate unášať denným snívaním a vašu pozornosť pútajú smelé vízie blízkej budúcnosti, určite by ste mali svoj čas venovať aj jachte s príznačným názvom GLASS. Glass znamená v preklade sklo, a to sa stalo ústredným motívom pri navrhovaní jachty, ktorá by mohla byť vo svete morských plavidiel revolučnou. A aj preto si zaslúžila dostať dnes prednosť v našej rubrike o autách. Berte to ako malé osvieženie medzi záplavou štyroch kolies...

Megajachta GLASS od Lujaca Desautela Foto: Lujac Desautel

Luxus videný v drahých hoteloch


Projekt GLASS Megayacht od nezávislého architekta Lujaca Desautela má všetky tie vlastnosti, ktoré by sa páčili šejkom niekde v Dubaji. Prekypuje luxusom, atypickými konštrukčnými prvkami a, čo je najpodstatnejšie, je celkom jedinečná. Na svete niet jedinej jachty alebo hausbotu, s ktorými by sa mohla porovnávať.

Architekt tohto konceptu tvrdí, že sa pri jeho tvorbe vo významnej miere nechal inšpirovať legom. Tým legom, s ktorým sme sa hrali ako deti a ktoré je tak populárne ešte aj dnes vďaka svojej jednoduchosti a komplexnosti zároveň. Jachta GLASS je akoby poskladaná práve z lega a dokonca aj niektoré časti interiéru obsahujú nábytok v tvare legových kociek. Ide o miestnosť pre deti.

Základom jachty je rozmerná platforma vytvorená z tradičných materiálov, z ktorých pozostávajú aj dnešné lode. Jej súčasťou je nižšie položená terasa pre ľudí so stolmi a niečím, čo by sme mohli považovať aj za tanečný parket. Z tohto priestoru stúpa štrnásť širokých, ale nízkych schodov až k pôdorysu samotnej sklenej stavby. Tá má dizajn moderného dvojpodlažného rodinného domu, na oceľovej konštrukcii je namiesto stien priehľadné sklo.

Megajachta GLASS od Lujaca Desautela Foto: Lujac Desautel

Drevo, koža, sklo a lego


Interiér jachty je predstaviteľom všetkého toho, čo považujeme za podstatu luxusného bývania. Nachádza sa v ňom rozsiahla spoločenská miestnosť navrhnutá v štýle neoromantizmu, nechýba v nej elegantný minimalistický nábytok, kombinovanie bielej, zlatej a hnedej farby a nápadný krištáľový luster. Izba pre deti nachádza inšpiráciu v už spomenutom legu, nábytok má tvar veľkej legovej kocky.

Dizajnér pokračoval veľkým krytým bazénom, spálňou a ďalšími, rozmermi štedrými, izbami s otvorenými prechodmi. Všetky tieto priestory majú okrem spektakulárneho prevedenia detailov aj ďalšiu spoločnú vec - veľké steny zo skla, vďaka ktorým sú jasné aj bez umelého osvetlenia. Navyše, s dokonalým výhľadom na more.

GLASS nie je utópia, zatiaľ sa ale nestavia


Pozdáva sa vám takáto predstava jachty budúcnosti? Možno to nie je ani tak veľmi ďaleká budúcnosť, pretože po technickej stránke je projekt zrealizovateľný. V podstate chýba iba dostatočne bonitný a odvážny investor, ktorý by doň nalial dostatok miliónov eur.

Komentáre