Autá

McLaren Special Operations 650s Coupé Concept

"McLaren Special Operations 650s je kupé vo fáze konceptu, ktoré je latentným snom každého dedinského frajera. Frajera s kopou peňazí. "

Erik Stríž, 8. mája 2014 14:00
McLaren Special Operations 650s Coupé Concept Foto: McLaren


Automobilový segment, konkrétneho jeho segment so superšportovými vozidlami, sa v poslednej dobe rozvíja akosi priveľmi agresívne. Nezávislý pozorovateľ má možnosť sledovať nespočetné správy o nových spoločnostiach, nových dielniach a nových automobiloch, ktoré radi používajú prívlastok “super” vo všetkých svojich tlačových správach. Nech je však takýchto automobilov hocikoľko, jeden z tých najreprezentatívnejších bude vždy McLaren.

McLaren 650S Coupé Concept s prívlastkomm Special Operations je automobil, ktorý je stelesnením tajných i vypovedaných snov každého motoristického nadšenca. Čím silnejšie, hlučnejšie a rýchlejšie auto, tým väčší frajer. McLaren 650s kupé má všetko.

McLaren Special Operations 650s Coupé Concept Foto: McLaren

Súčasná generácia vozidiel McLaren 650S, z ktorej tejto koncept vychádza, je tou, ktorá núti každého človeka obzrieť sa a obdivovať umelecké nadanie automobilových dizajnérov. Nový koncept má však potenciál osloviť ešte viac ľudí a navyše má šancu vzbudiť aj vlnu kontroverzie. Automobil totiž o sebe dáva vedieť na prvý pohľad, že je extrémne výkonný, ale aj extrémne drahý. Preto nebude určený do vlastníctva každého záujemcu.

McLaren Special Operations 650s Coupé Concept Foto: McLaren

Koncepčné kupé má karosériu nastriekanú čiernym lakom Agrigan, doplnenú o karbónové prvky na boku a na zadnej časti. Karbónová textúra popri čiernom solídnom laku krásne vyniká a upozorňuje na skutočnosť, že športový charakter vozidla nie je možné potlačiť do úzadia. Najvýznamnejšej úpravy do karbónu sa dočkal zadok automobilu s členitým zakrytím svetiel. Stojace auto bez zapnutého osvetlenia vyzerá tak, akoby ani žiadne zadné svetlá nemalo.

McLaren Special Operations 650s Coupé Concept Foto: McLaren

V porovnaní so základnou verziou modelu 650S má koncept pridaný difúzor, splitter, zadný spojler, pneumatiky Pirelli P Zero Corsa a približne o 30 kilogramov menej - práve vďaka použitým uhlíkovým vláknam. Len pre zaujímavosť, zadný difúzor má sám o sebe hodnotu 12-tisíc amerických dolárov. To je hodnota nového automobilu nižšej strednej triedy.

McLaren Special Operations 650s Coupé Concept Foto: McLaren

Interiér konceptu je, rovnako ako karoséria, ladený do hlbokej čiernej farby. Prítomné je množstvo karbónových doplnkov, predovšetkým na stredovej konzole. Oranžové sfarbenie podkladov tlačidiel je kontrastné, snaží sa dopĺňať už aj tak ustálený dojem agresívnej športovosti.

McLaren nehovorí nič o tom, aké motory by chcel do vozidla montovať. Očakáva sa, že ak bude o koncept dostatočný záujem a ak sa dostane do reálnej výroby, dostane štandardné motorizácie modelu 650S.

Komentáre