Autá

Lincoln Navigator: Viva América!

"Nový Navigator od automobilky Lincoln je typickým americkým automobilom. Je to robustné, hlučné, ťažké, ale po novom ekologicky prívetivejšie SUV. "

Erik Stríž, 28. januára 2014 14:00
Nový Lincoln Navigator (model 2015) Foto: Lincoln


Hneď na úvod je potrebné poznamenať, že Lincoln je luxusnou značkou patriacou pod koncern Ford. Preto nachádza model Navigator podobnosť s rovnako kategorizovaným Fordom Expedition - v podstate ide o totožné vozidlá, variant Navigator disponuje iba vyšším stupňom výbavy a odleskom prémiovosti. Na predaj bude aj predĺžený variant s označením “Navigator L”.

Nový Lincoln Navigator (model 2015) Foto: Lincoln

Zmena po dlhých rokoch


Lincoln Navigator je typickým americkým SUV-čkom, preto sa od jeho vylepšenia očakávalo veľa. Nakoniec sa priaznivci značky nedočkali plnohodnotnej novej generácie, ale skôr jeho faceliftu s upravenou motorizáciou. Zmena vizáže prišla po dlhých siedmich rokoch stagnácie, ktorá vyhovovala predovšetkým konzervatívnym zákazníkom.

Spomenutý rozpor medzi pojmami “nová generácia” a “facelift” je spôsobený najmä tým, že aj napriek výraznej premene vzhľadu sa Lincoln vôbec nezmenil po konštrukčnej stránke. Na prvý pohľad sa teda skutočne môže zdať, že ide o generačné vylepšenie.

Nový Lincoln Navigator je modernejší, sviežejší, reflektuje na všeobecný dopyt po čistejšom a menej členitom dizajne automobilov. Dalo by sa tvrdiť, že až teraz začne byť Navigator skutočnou konkurenciou pre Cadillac Escalade. Tomu sa Navigator úspechom nevyrovnal ani vtedy, keď ponúkol nižšie ceny.

Nový Lincoln Navigator (model 2015) Foto: Lincoln

Interiér prvej triedy


Interiér tohto masívneho SUV-čka je naďalej o priestore, veľkých ovládacích prvkoch a luxuse. Lincoln aj po novom stavil na prehľadné rozmiestnenie prvkov a strohý vzhľad, ktorý dopĺňa nová elektronika. Až dva veľké farebné displeje informujú o aktuálnom stave vozidla a slúžia ako komunikačno-multimediálne centrum. V znamení luxusu sú navrhnuté aj zadné sedadlá, ku príslušenstvu ktorých patrí aj dvojica LCD obrazoviek pre sledovanie videa. Naprieč celým interiérom sa tiahne robustný stredový tunel s ukladacími priestormi a ovládacími tlačidlami.

Nový Lincoln Navigator (model 2015) Foto: Lincoln

Menší, ale silnejší motor


Nový Navigator prináša aj zmeny, ktoré nepotešia fanúšikov silných motorov. Pôvodný 8-valcový motor bol po novom nahradený jeho 6-valcovou zmenšeninou s objemom 3,5 litra. Na naše európske pomery je tri a pol litrový motor priveľa, ale v Spojených štátoch sa dá považovať za akýsi rozumný kompromis medzi potrebou každodenného jazdenia a dobrým pocitom z vlastníctva silného stroja. Motor je po novom reprezentantom titulu EcoBoost.

Nový Lincoln Navigator (model 2015) Foto: Lincoln

Výkon tohto 6-valca je skvelých 380 koní (280 kW) a krútiaci moment má silu 582 Nm. S týmito hodnotami prevalcuje aj o generáciu starší (a väčší) motor V8. To znamená, že aj tradičný Lincoln pozná a oceňuje silu downsizingu, ktorý aj napriek svojej veľkej popularite ešte nepovedal posledné slovo.

Komentáre