Autá

Lincoln MKV môžete ovládať mobilom

"Automobilka Lincoln, ktorá sa u nás zatiaľ nedočkala väčšej pozornosti, sa snaží o akési znovuzrodenie. Crossover s názvom MKC je vrcholom jej ponuky väčších vozidiel a prináša vysokú mieru luxusu."

Erik Stríž, 2. januára 2014 14:00
Lincoln MKC 2015 Foto: Lincoln


Nový Lincoln MKC je na naše pomery navrhnutý pomerne netradične. Má masívne oblé tvary a typickú lincolnovskú prednú masku, ktoré sa určite nemôžu porovnávať s nami akceptovanými európskymi krivkami vozidiel. Americký trh je skrátka odlišný od toho nášho a tamojší zákazníci dokážu oceniť, ak je ich vozidlo nápadné. Veľkosťou by sa dal Lincoln MKC porovnávať s Chevroletom Captiva, do predaja sa dostane ešte v priebehu tohto roka za štartovaciu cenu takmer 34-tisíc amerických dolárov.

To, čo robí Lincoln luxusným automobilom, je v prvom rade úroveň spracovania jeho interiéru. Automobilka tvrdí, že napriek väčším rozmerom tohto crossoveru poskytuje interiérový komfort špičkového sedanu. Ponúkne priestor pre päť pasažierov vrátane vodiča, pričom pre všetkých má pripravené masívne ergonomické sedadlá.

Lincoln MKC 2015 Foto: Lincoln

Dve základné motorizácie


Crossover Lincoln MKC sa dočká dvoch motorov EcoBoost, hierarchicky nižší s objemom dva litre, druhý 2,3-litrový. Obidva varianty ale naplnia očakávania vášnivých motoristov, veď výkon slabšej verzie je 240 konských síl a 2,3-litrový motor typu V6 ponúkne dokonca až 275 koní.

Lincoln MKC 2015 Foto: Lincoln
Oba motory sú preplňované, disponujú priamym vstrekovaním paliva a inteligentným variabilným časovaním práce ventilov. Podľa výrobcu sú síce motory objemné, ale viac využívajú “mozog” ako hrubú silu. Technológia Lincoln Drive Control vozidlu umožňuje, aby pracovalo v rôznych módoch nastavenia podvozku a citlivosti reakcií na podnety od vodiča. Celkovo sú k dispozícii tri režimy jazdy, základný Normal, dynamický Sport a pohodlný Comfort.

Lincoln MKC 2015 Foto: Lincoln

Ovládanie mobilom


Zaujímavosťou je, že Lincoln ponúka v rámci príplatkovej výbavy aj možnosť synchronizácie s mobilným telefónom a priameho ovládania automobilu z displeja. Takto možno svoje auto na diaľku zablokovať alebo odomknúť, lokalizovať ho s presnosťou na dva metre vďaka prítomnému GPS vysielaču a to najzaujímavejšie - ešte pred nasadnutím do vozidla môžete zapnúť jeho klimatizáciu a vyhrievanie sedadiel, aby ste nasadli do plne pripraveného auta.

Lincoln MKC 2015 Foto: Lincoln
Takúto funkciu by sme celkom iste ocenili aj v akomkoľvek inom vozidle nižšej triedy a potichu dúfame, že sa táto možnosť čoskoro stane štandardom.

Komentáre