Autá

Lexus ukáže celkom nový CT 200h

"Lexus na autosalóne v Bruseli ukáže vylepšenú verziu svojho hybridného hatchbacku CT 200h. Ústredným pojmom novej 200-vky je evolúcia dizajnu a techniky. "

Erik Stríž, 7. januára 2014 14:00
Nový Lexus CT 200h pre rok 2014 Foto: Lexus


Malý charizmatický hatchback je najmenším vozidlom značky a v jej uzavretom svete je predstaviteľom akejsi tichej revolúcie. Pred pár rokmi predznamenal posunutie sa Lexusu aj do kategórie vozidiel, ktoré nepatria do “najvyššej spoločnosti”, čím sa chcel priblížiť najmä nemeckým automobilkám, ktoré si tento trend už osvojili.

V každom prípade, či už hovoríme o znížení kvalitatívnej úrovne, ceny alebo kategórie vozidiel, športový CT 200h disponoval špičkovými jazdnými vlastnosťami, atraktívnym vzhľadom, svojským interiérom v štýle väčších Lexusov a úsporným hybridným motorom. Lexus CT 200h sa dokonca môže pýšiť titulom “prvé plne hybridné luxusné kompaktné vozidlo na svete”.

Nový Lexus CT 200h pre rok 2014 Foto: Lexus

Pokrok tkvie v evolúcii


Nová generácia modelu CT 200h stavia na týchto základoch a nesnaží sa vyvolať ďalšiu revolúciu. Je ukážkou toho, že keď je niečo dobré, nie je správne zásadne to meniť. Dizajnéri sa tak sústredili skôr na detaily, pričom zachovali celkovú charizmu vozidla a aj jeho pôvodné charakteristické prvky.

Na prvý pohľad je najvýraznejšou zmenou úprava vizuálu prednej masky. Maska chladiča dostala takzvaný tvar vretena, v porovnaní s predchádzajúcim CT 200h je tak tento panel celistvý, neprerušený. Jemnej úpravy sa dočkali aj tvary hlavných svetlometov a panelov s hmlovkami, všetko však v duchu evolučného vylepšenia.

Nový Lexus CT 200h pre rok 2014 Foto: Lexus

Spektakulárny interiér


Interiér nového Lexusu CT 200h nadväzuje na predchádzajúce skúsenosti automobilky a ponúka iba niekoľko vylepšení. Tie sa týkajú v prvom rade technickej výbavy. Lexus si zachováva masívne prevedenie stredového panela, na ktorom svoje miesto nachádza pomerne veľké množstvo ovládacích tlačidiel, kurzorov a otočných voličov.

Nový Lexus CT 200h pre rok 2014 Foto: Lexus

Ako každý moderný automobil, tak aj CT 200 h ponúka centrálny multimediálno-komunikačný systém so širšou funkčnosťou. Ovláda sa prostredníctvom ovládačov umiestnených na dosah ruky na stredovom paneli a displeja s dizajnom tabletu. Zdá sa, že tento vzhľad centrálneho displeja je čoraz populárnejší. Športový charakter interiéru dotvárajú štruktúrované sedadlá s výrazným bočným vedením.

Nový Lexus CT 200h pre rok 2014 Foto: Lexus

Dôraz na ekológiu


Nový Lexus CT 200h bude okrem tohto všetkého aj výsledkom práce vlastného vývojárskeho centra motorov. Vďaka pohonu Lexus Hybrid Drive sa nový Lexus CT 200h stavia do pozície lídra v danej triede rekordne nízkymi emisiami CO2 na úrovni len 82 g/km.

Autosalón v Bruseli bude trvať od 14. do 26. januára a zaujímavosťou je, že Lexus bude jedinou značkou medzi vystavovateľmi, ktorá ponúkne hybridné pohony naprieč celým modelovým spektrom.

Komentáre