Autá

Lego auto v životnej veľkosti

"Auto vyrobené z lega dokáže jazdiť, prevezie dvoch ľudí a jazdí na vzduch. Autori tohto zaujímavého projektu z Rumunska ho nazvali Super Awesome Microproject. "

Erik Stríž, 27. decembra 2013 6:00
Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com


Keď zo správ počujeme o Rumunsku, zväčša sa to týka niečoho nelichotivého alebo komického. Aj vďaka tomu si o tejto krajine vytvárame určitú predstavu, ktorá nemusí byť práve najkrajšia. Avšak ako všade inde, tak aj v Rumunsku sa nájdu ľudia a ich projekty, ktorí nemusia celkom napĺňať podstatu tejto našej vízie. Vzorovým príkladom je Super Awesome Microproject. Jeho tvorcovia, dvojica Steve Sammartino a Raul Oaida, sú z Rumunska a z Austrálie a ich spoločným cieľom bolo vytvoriť auto v životnej veľkosti postavené výlučne z lega. A tento cieľ sa im podarilo dosiahnuť.

Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com

Austrália financuje, Rumunsko vyrába


Steve Sammartino je marketingový špecialista a podnikateľ z austrálskeho Melbourne, on zastrešil projekt finančne. Začal s tým, že na Twitteri zverejnil ponuku pre investovanie do niečoho, čo tu (na svete) ešte nikdy predtým nebolo. Od potencionálnych investorov vyžadoval od 500 do tisíc amerických dolárov, pričom ich potreboval asi 20.

Raul Oaida je iba 20-ročný chlapec z Rumunska, veľký fanúšik moderných technológií a podľa vlastných slov génius. Nevieme posúdiť, či je toto označenie za génia vzorovou ukážkou prehnaného sebavedomia alebo dômyselného marketingu, v každom prípade tento chlapec vymyslel skutočne neuveriteľnú vec. Lego auto jazdiace na vzduch.

Len kocky z lega


Viac ako pol milióna kociek lega bolo potrebných na to, aby automobil nadobudol svoje tvary a funkčné ústrojenstvo. Vozidlo je vyrobené v štýle automobilov hot-rod, dokonca aj motor má umiestnený pred kokpitom vodiča. Snáď jedinými vecami, ktoré nie sú vyrobené z legových kociek, sú pneumatiky a ukazovatele na stredovej konzole. Dokonca aj volant je vyrobený z lega.

Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com

Hodnota nového auta


Skúsme si urobiť len taký rýchly prepočet financií. Na oficiálnej stránke Lega stojí set 600 rôznych kociek bez jedného centa 30 amerických dolárov. Keďže sa pri výrobe použilo viac ako 500-tisíc kociek, počítame, že ich celková cena sa mohla pohybovať na úrovni okolo 25-tisíc dolárov (cca 18 270 eur). Už aj toto je hodnota takmer neuveriteľná, napokon je to suma ďaleko prevyšujúca cenu sedana strednej triedy. Je však potrebné prihliadať aj na to, že vozidlo pozostáva iba z kociek určitého typu a určitej farby - použité boli iba čierne a žlté kocky. Celková hodnota materiálu sa tak pokojne mohla vyšplhať aj na niekoľkonásobok nami vypočítanej sumy.

Lego auto Super Awesome Micro Project Foto: SuperAwesomeMicroProject.com

Ide to na vzduch!


To, čo robí Super Awesome Microproject zaujímavým, nie je ani tak konštrukcia z lega. Super úžasným ho robí lego-motor fungujúci na vzduch. Ten obsahuje celkovo 256 piestov a dokáže vozidlo rozbehnúť do rýchlosti maximálne 30 kilometrov za hodinu. Tvorcovia uvádzajú, že sa boja hnať auto do vyššej rýchlosti, pretože majú obavy o možnú lego-explóziu. Mohlo by to vyzerať skutočne zaujímavo, ale celý tento super úžasný projekt by tým skončil.

Čo si myslíte o aute z lega vy? Trúfli by ste si niekedy urobiť niečo podobné, keby ste nazbierali dostatok finančných prostriedkov?

Komentáre