Autá

Futuristický Lexus NX

"Pripravovaný Lexus NX predstavuje nielen blízku budúcnosť značky, ale aj automobilizmu ako takého. Malé svalnaté crossovery by mohli byť alternatívou k mestským uhladeným elektromobilom. "

Erik Stríž, 10. decembra 2013 14:00
Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus


Lexus pracuje na novom kompaktnom crossoveri, ktorý by sa mohol stať rivalom pre BMW X1 a Audi Q3. Mohol by sa tiež stať konkurenciou pripravovaného Mercedesu triedy GLA a u nás nie celkom známeho Lincolnu MKC. Alternatíva s logom Lexus nesie názov NX a prvýkrát sme sa s ním mohli ako s víziou možnej budúcnosti stretnúť na autosalónoch vo Frankfurte a v ďalekom Tokiu.

Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus

V showroomoch od roku 2015


Tentokrát Lexus prezradil, že sériová výroba kompaktného modelu NX by mohla byť zahájená už budúci rok, pričom na autosalóne v Ženeve by mohol zažiť svoju skutočnú premiéru. Ten sa uskutoční už v marci, takže na eventuálnu revolúciu v portfóliu by sme sa dočkali nečakane skoro. Predaj by potom prichádzal do úvahy v roku 2015.

K tejto informácii sa dostal britský denník Auto Express, pre ktorý sa vyjadril zástupca značky Lexus pre Veľkú Britániu, Paul Van der Burgh. Ten prehlásil, že v tejto chvíli Lexus reaguje na dopyt po drahších automobiloch, preto chce do reálnej výroby posunúť aj koncepty, ktoré by inak nevypustil. Vývoj dizajnu modelu NX sa však už vyvrcholil a podľa Van der Burgha bude celkom odlišný od ostatných modelov automobilky.

Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus

Hybrid a progresívny motor


Lexus NX bude k dispozícii v dvoch verziách, obe budú predstavené v rovnakom čase. Prvým bude hybrid NX 300h, druhý bude 200t. NX 200t ponúkne preplňované turbo s objemom dva litre a štyrmi valcami. Zaujímavosťou bude variabilné časovanie vstrekovania paliva a technológia D-4S s priamym vstrekovaním od Toyoty. Lexus model NX bude postavený na rovnakej platforme, ktorú dnes úspešne využíva nová Toyota RAV4. Štandardom bude predný náhon a v ponuke bude aj pohon všetkých štyroch kolies.

Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus

Malý kulturista s ostrými rysmi


Dizajn nového NX by sa nemal výraznejšie líšiť od predstavenej štúdie. Základom dizajnu budú ostro rezané línie s výrazným vystúpením. Masívne zadné svetlá určujú tvar celej zadnej časti, tá navyše nadobudla čosi, čo sa na prvý pohľad podobá na masku chladiča z prednej masky. Silueta vozidla z profilu veľmi jednoznačne hovorí o tom, do akej sorty táto novinka patrí. Objemný batožinový priestor s nie celkom ostrým skosením strechy pripomína už spomenuté BMW X1 a Audi Q3.

Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus

Interiér ako v sci-fi


V interiéri bude aj napriek kompaktným rozmerom vozidla dostatok priestoru pre komfortný posed piatich pasažierov vrátane vodiča. Na fotografiách nachádzame celkom jednoduchý dizajn stredovej konzoly a tiež celého priestoru obklopujúceho vodiča. Lexus sa vyhral s ergonómiou ovládacích prvkov, ktoré sa celkom odklonili od klasického mechanického prevedenia. Doménou bude množstvo soft-touch prvkov, s ktorými sa stretávame napríklad pri mobilných telefónoch a tabletoch. Chýbať nebude ani väčší farebný displej.

Kompaktný crossover Lexus NX Foto: Lexus

Čo hovoríte na pripravovaný Lexus NX? Chceli by ste automobil s takýmto dizajnom vidieť vo svojej garáži? Jeho cena zatiaľ nie je známa, vzhľadom na prémiový charakter značky Lexus však možno očakávať cenovku ďaleko presahujúcu 30-tisíc eur.

Komentáre