Autá

Jeep Renegade: Odpadlík stvorený pre divočinu

"Jeep Renegade s modelovým rokom 2015 je krásnym automobilom schopným viac či menej komfortne prekonať aj mimoriadne náročný terén. "

Erik Stríž, 13. marca 2014 14:00
Nový Jeep Renegade (2015) Foto: Jeep


Spomínate si na slávny seriál Renegade (u nás “Odpadlík”) z 90. rokov s hlavnou postavou Renom Rainesom? Ten brázdil cesty amerického západu a stredozápadu na silnej motorke, určite by však nepohrdol ani týmto novým strojom od Jeepu. Jeep Renegade je tiež akýsi mestský odpadlík, uplatnenie nachádza skôr v náročnejšom teréne mimo urbanizovaného prostredia.


Na prvý pohľad klasika...


Jeep Renegade s modelovým rokom 2015 sa na prvý pohľad značne líši od ostatných väčších vozidiel do Jeepu, ktoré začali preferovať zmenšovanie predných i zadných svetiel a začali viac dbať na unifikáciu predných masiek. Renegade zachováva skôr klasický dizajn, v ktorom nachádzajú uplatnenie kruhové svetlomety, oblejšie tvary karosérie a na prvý pohľad kompaktné prevedenie celého automobilu.

Nový Jeep Renegade (2015) Foto: Jeep

… na druhý pohľad sci-fi


Prvotný dojem z udržiavania klasiky a neoklasiky sa však vytráca pri pohľade na profil a potom sa definitívne vytratí pri sledovaní zadnej časti vozidla. Veľmi atypické pre vizuálne prepojenie strechy a bočného B-stĺpika, zadok automobilu je potom už vyslovene futuristický, akoby vystrihnutý zo sci-fi filmu.

Nový Jeep Renegade (2015) Foto: Jeep

Interiér pre menej drsných vodičov


Oblejšie tvary a širšie využitie plastových plôch nachádzame aj v interiéri Jeepu Renegade. Ten je už na prvý pohľad značne menší, ako v prípade iných modelov, takisto sa akoby viac snaží osloviť zákazníka s jemnocitom. Keby sme nevideli logo Jeep uprostred menšieho volantu s hrubým vencom, rozmýšľali by sme nad tým, či interiér nepatrí niektorému z menších Mercedes-Benzov.

Súčasťou najvyššej výbavy interiéru je štýlové prevedenie stredovej konzoly bez stredového tunela, relatívne malý farebný displej na jej vrchu, otočné ovládače klimatizácie s integrovanými tlačidlami na správu multimediálnych funkcií systému, pomerne vysoký volič automatickej prevodovky a volant s funkčnými tlačidlami vrátane ovládania telefónneho hovoru.

Nový Jeep Renegade (2015) Foto: Jeep

Až 9-stupňová automatika


Jeep Renegade 2015 sa do predaja dostane s ponukou štyroch benzínových motorov MultiAir a dvoch naftových MultiJet II s objemami valcov od 1,2 do 2,4 litra. Motory budú kombinované s 6- a 9-stupňovými automatickými prevodovkami.

Komentáre