Autá

Päť dní s Fiestou: Vyskúšali sme najlepšie auto pre ženy

"Keďže Ford Fiesta bol vyhlásený za najlepšie auto roka 2013 pre ženy, rozhodli sme sa ho čisto žensky prevetrať a zistiť, či to je naozaj pravda."

, 28. augusta 2013 12:00
Ford Fiesta - Women´s World Car of the Year 2013 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Ford Fiesta sa pýši novým ocenením. Aj model, ktorý sme v redakcii testovali, mal na dverách veľký nápis Women´s World Car of the Year 2013. Veď sa predsa má čím pochváliť. Tento titul mu udelilo 18 motoristických novinárok, ktoré zhodnotili viacero faktorov od bezpečnosti cez vzhľad, úložný priestor, pomer ceny a hodnoty, vhodnosti na prepravu detí, jednoduchosti ovládania až po šetrnosť k životnému prostrediu.

Žensky jemná, žensky dravá


Fiestu som si vyzdvihla priamo vo Forde a už prvý pohľad potešil moje oko. Fiesta prešla faceliftom a oproti predchádzajúcemu modelu má zmenenú prednú masku. Treba uznať, že sa to podarilo. Vyvoláva jemný ženský dojem, ale zároveň silu, samostatnosť a sebavedomie. Dobré vlastnosti, no nie?

Vzadu sa zmenila len trochu, facelift sa dotkol najmä koncových svetiel. No celkový dojem z tohto malého dravého hatchbacku bol naozaj výborný. A tá farba... Fieste sa skutočne hodila.

Interiér sa až tak veľmi oproti predchádzajúcemu modelu nezmenil. Stále pôsobí funkčne, pre niektorých možno až mierne futuristicky. Fiesta síce nemala multifunkčný displej, a ten, ktorým disponovala, pôsobil trochu zastaralo, ale treba uznať, že všetko tam bolo funkčné. Zaujímavosťou napríklad je, že mala aj systém Ford SYNC. Spárujete si cez rozhranie BlueTooth svoj mobil s autom, môžete potom nielen telefonovať, ale sa naň aj spoľahnúť v prípade havárie. Systém totiž sám zavolá na 112 a oznámi, že sa stala nehoda. Čo sa týka bezpečnosti, je to plusový bod.

Ford Fiesta - Women´s World Car of the Year 2013 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Fiesta ponúka aj MyKey. Je to taký systém, ktorý vám uľahčí život, ak máte nevybúrené deti s teplým vodičákom, ktoré si naozaj, ale naozaj nutne musia požičať auto. Dáte im kľúč, ktorý vopred nastavíte presne podľa vašich želaní. Keď týmto kľúčom naštartujú, nepodarí sa im prekročiť hranicu rýchlosti, ktorú nastavíte, nepustia si nahlas rádio a pod. Keď začali v rádiu hrať dobrú pesničku, chcela som si pridať zvuk, ale zistila som, že aj ja mám MyKey. A to som si myslela, že už dávno nie som nevybúrená osemnástka... Ale tak – aspoň bolo dobre počuť môj luxusný spev.

Ženská jazda


Hovorí sa, že auto pre ženy by sa malo jednoducho ovládať, dobre šoférovať a podobne. Lebo vraj ženy nemajú taký cit pre šoférovanie ako muži. Možno sa to hovorí preto, lebo muži ešte neskúšali šoférovať v lodičkách s dvanásťcentimetrovým podpätkom. Keby to skúsili, zistili by, že ženy sú naozaj skvelé vodičky, keď to zvládajú. No ale tak či tak – Fiesta sa šoféruje naozaj dobre, a to aj v lodičkách s dvanásťcentimetrovým podpätkom.

Ford Fiesta - Women´s World Car of the Year 2013 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Krásne sedí na ceste, v zákrutách sa nenakláňa a podvozok je vyladený tak, že aj nerovnosti prejdete bez veľkých problémov. Samozrejme, niektorým jamám sa treba vyhnúť, lebo ani Fiesta ich nezvládne, takže nemaľujte si oči počas jazdy na slovenských cestách – mohli by ste o jedno prísť.

A čo sa týka parkovania, netreba sa báť. S Fiestou dlhou 3969 mm a širokou 1722 mm zaparkujete aj bez všetkých možných asistentov. Dobre sa s ňou vytáča, takže na to úzke miesto v podzemnej garáži nákupného centra vojdete hneď a nie na piaty raz. Aj keď sa človek na vedľajšom parkovacom mieste neuskromnil len s jedným miesto a predným ľavým rohom vám zasahuje do toho vášho, a aj keď na druhej strane máte veľmi inteligentne vložený oporný stĺp. Proste to zvládnete a s úsmevom vystúpite.

Ženský priestor


No a keď už ste zaparkovali v tom nákupnom centre, bola by škoda nepopozerať, čo dobrého tam majú. Objem batožinového priestoru je 276 l, resp. 960 l. Nie je to práve najväčší kufor, ale garantujem vám, že aj keď sú všetky výklady ozdobené nápisom „70 % zľavy“ a aj keď sa zastavíte rovno v niekoľkých, celý nákup do Fiesty bez problémov naložíte.

Ford Fiesta - Women´s World Car of the Year 2013 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
A čo sa týka priestoru v interiéri, taktiež nie je práve najväčší, ale postačujúci. Vy sa do neho zmestíte a chlapi vzadu nech si hovoria, čo chcú.

Žensky ladná, žensky energická


Pod kapotou sa skrýval malý fordový poklad – litrový benzínový motor EcoBoost, ktorý je vysoko hodnotený všemožnými odborníkmi. Má výkon 74 kW (100 k) a je spojený s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Ford Fiesta - Women´s World Car of the Year 2013 Foto: Webmagazin.sk/Martin Baumann
Fiesta je s ním naozaj živá a plná energie. Bez problémov vyštartuje, bez problémov zrýchli. Nie je extrémne hlučná, ale nie je ani najtichšia – také príjemné spojenie, pretože aspoň viete, že sedíte v aute, keď niečo počujete. Päťstupňová prevodovka úplne stačí, pretože keď sa vyberiete na diaľnicu a pôjdete rýchlosťou 130 km/h, tak vám bude točiť okolo tých 3000 otáčok.

Nežensky úsporná


Pri tých 70 % zľavách by sme mnohé potrebovali byť aspoň tak úsporné, ako je Fiesta. Nepodarilo sa nám síce dosiahnuť spotrebu, ktorú uvádzajú výrobcovia, ale aj tak sa nemôžeme sťažovať. V mestskej premávke, kde teda na cestách nie je prázdno a každých pár metrov musíte zastaviť a opäť sa pohnúť, si Fiesta vypýtala niečo cez 6 l/100 km. Mimo mesta dokázala podliezť hranicu piatich litrov a na diaľnici zhltla takmer 7 l/100 km.


Áno alebo nie?


Fiesta stojí za zamyslenie. Je to naozaj dobrý malý hatchback, s ktorým sa výborne jazdí, pod kapotou má skvelý motor Ecoboost, má dobre vyladený podvozok, a čo je tiež dôležité – je pekná. Cenovo tiež stojí aspoň za malú myšlienku. Kompletný cenník nájdete TU.

Komentáre