Autá

Ferrari California T prepisuje históriu

"Najnovší špeciál od Ferrari s názvom California T je vybavený motorom s turbom. To bolo doteraz v talianskej automobilke v rámci sériovej výroby tabu. "

Erik Stríž, 20. februára 2014 14:00
Ferrari California T Foto: Ferrari


Ferrari sa mení. Len pred niekoľkými rokmi sa táto talianska automobilka rozhodla prepísať svoju históriu a prvýkrát použila vo svojom automobile naftový motor. Pre zarytých fanúšikov motorizmu toto rozhodnutie hraničilo takmer so šokom, nakoniec sa však ukázalo ako krok vpred. Teraz sa táto história opakuje a Ferrari prvýkrát použilo vo svojom sériovom vozidle turbo. Je to stále Ferrari? Sme presvedčení, že áno.

Ferrari California T Foto: Ferrari

Skutočnosť, že Ferrari California dostalo nový motor s preplňovaním, v žiadnom prípade neohrozuje dobrú povesť automobilky. Rozširovanie jej technologického portfólia súvisí so snahou napredovať aj napriek tomu, že má dostatok klientov schopných oceniť starú dobrú techniku. Platí však aj to, že sme sa už v minulosti s prepĺňaným Ferrari stretli, v tomto prípade ide o zavedenie turba do sériovej výroby.

Ferrari California T Foto: Ferrari

Stále je to Ferrari, iba trocha iné


Nové Ferrari si od nového motora sľubuje v prvom rade navýšenie výkonu. Ten narástol o 70 konských síl (53 kW) na fantastických 552 koní (412 kW). Signifikantným nárastom prešiel však krútiaci moment, ktorý po novom dosahuje úroveň až 775 Nm. Generačne ide o nárast až o 49 percent, čo je aj vo svete Ferrari nezvyklý pokrok. Toto všetko je doplnené o vyššiu efektivitu spracovania paliva a schopnosť pracovať v širšom rozsahu otáčok. Objem ôsmich valcov je podľa dostupných informácií aj naďalej 3,8 litra a Ferrari tvrdí, že typický silný zvuk motora bude zachovaný aj naďalej.

Ferrari California T Foto: Ferrari

Pokrok znamená inšpirovať sa minulosťou


Na zaradenie nového motora s preplňovaním do ponuky má automobilka vážny dôvod. Chce ním upriamiť pozornosť na výrazný facelift modelu California. Kabriolet nachádza inšpiráciu v dnes už legendárnom Ferrari 250 Testa Rossa a do sveta moderného motorizmu prináša ladnosť a eleganciu spojenú s výraznou muskulatúrou zadnej časti. S modelom 250 Testa Rossa má nová California T spoločnú najmä túto zadnú časť, v ktorej pozornosť púta masívne bočné vedenie nad kolesami.

Napriek tomu, že poznáme vzhľad Californie T a aj základné vlastnosti jej nového motora, o podrobnostiach vozidla zatiaľ Ferrari mlčí. Informačné embargo prelomí až na ženevskom autosalóne v marci, na ktorom bude novinka predstavená ako jedna z exkluzívnych premiér.

Komentáre