Autá

Najsilnejšia korveta Z06

"Automobilka Chevrolet predstavila na autosalóne v Detroite výkonnejší variant vozidla Corvette. Má už tradične označenie Z06 a je nositeľom toho najlepšieho od Chevroletu. "

Erik Stríž, 17. januára 2014 12:00
Chevrolet Corvette Z06 Foto: Chevrolet


Chevrolet Corvette Z06 je aj napriek búrlivým diskusiám na internete svetovým fenoménom. Takým, že patrí do rovnakej siene slávy ako Ford Mustang, Chevrolet Camaro alebo kompletné portfólio automobilky Ferrari. Najvýkonnejší variant Z06 je opäť demonštráciou toho, ako sa dokáže automobilka vysporiadať so silným konkurenčným tlakom a ukazuje, že má stále čo povedať.

Chevrolet Corvette Z06 a jeho "ešte športovejšia" verzia Foto: Chevrolet

Klasika s novou tvárou


Aktuálna najnovšia generácia vozidiel Chevrolet Corvette sa postarala o akési rozdelenie vlastnej fanúšikovskej základne. Jedni tvrdia, že mala ostať verná klasickým tvarom karosérie a nepreberať vzhľadové prvky z iných športových automobilov, iní sa zas zhodnú na tom, že je aktuálna korveta obrazom doby, v ktorej sa aj klasické vozidlá musia držať inovácií.

Nech už je pravdivá ktorákoľvek z týchto strán, na novej korvete tento spor nijak neznižuje atraktivitu. Vozidlo má výraznú športovú charizmu, masívnu muskulatúru vhodne doplnenú o ostré línie detailov a od základovej verzie sa odlišuje aj množstvom karbónových prvkov v interiéri aj exteriéri.

Typický športový automobil. Jeho interiér vás pohltí. Foto: Chevrolet

Pohlcujúci interiér


Interiér novinky už sám o sebe napovedá o tom, že je prostredníkom medzi vodičom a silným motorom so športovými tendenciami. Cieľom dizajnérov bolo, aby interiér vodiča obklopoval a dával mu možnosť s vozidlom akoby splynúť. Nasvedčuje tomu pomerne úzky priestor na sedenie s výrazným bočným vedením sedadiel, masívna stredová konzola a volant s malým priemerom a hrubým vencom.

V kokpite novej korvety je priestor pre dvoch pasažierov vrátane vodiča. Interiér je výrazne orientovaný práve na vodiča, pričom jeho spolujazdcovi ostáva skôr iba zážitok z jazdy, než možnosť obdivovať interiér. Je to doména všetkých športových vozidiel, že väčší dôraz kladú na kvalitu jazdného zážitku, než na vzhľad alebo technickú vybavenosť interiéru.

Trúfli by ste si takýto motor opravovať doma v garáži? Foto: Chevrolet

6-litrové monštrum


V najnovšej Corvette Z06 pracuje silný benzínový motor s LT4 s usporiadaním valcov typu V8. Ich objem je 6,2 litra, dokáže vyvinúť výkon až 625 konských síl (466 kW) a maximálny krútiaci moment až 861 Nm. Celkom netradične ponúkne korveta Z06 manuálnu prevodovku s až siedmimi stupňami alebo 8-stupňovú automatiku. Tá disponuje štyrmi skupinami stupňov a piatimi spojkami, ich cieľom je poskytnúť vodičovi maximálny jazdný komfort bez pocitu preraďovania.

Chevrolet Corvette Z06 Foto: Chevrolet

Až budúci rok


Chevrolet Corvette Z06 sa podľa webstránok výrobcu dostane do predaja začiatkom roku 2015 za zatiaľ neupresnenú cenu. Môžeme však predpokladať, že vyrovná rozdiel medzi cenou aktuálnej korvety a netradične drahšieho Camara v jeho najvyššej verzii.

Komentáre