Autá

Chevrolet ukázal nové športové Corvetty Stingray

"Chevrolet sa na SEMA Show 2013 pripravil dôsledne. Ukázal tri koncepty nových korviet s prívlastkom Stingray. "

Erik Stríž, 6. novembra 2013 12:00
Chevrolet Corvette Stingray Pacific Foto: Chevrolet


Chevrolet Corvette je legendárny automobil, ktorý sa svojou povesťou a obľúbenosťou v USA môže porovnávať napríklad s takým Fordom Mustang alebo kolegom Camarom. Klasické korvety však nemali za cieľ meniť vzhľad ulíc, ale skôr dosahovať úspechy v závodoch.

Trojica koncepčných automobilov Corvette Stingray vyniká výrazným športových charakterom. Na prvý pohľad sa možno nechala inšpirovať aktuálnym dizajnovým modelom automobilky Ferrari, naznačuje to najmä vnútorná štruktúra predných svetlometov s predĺženou schémou LED svetiel. Všetky tri predstavené koncepty ponúkajú priestor iba pre dvoch pasažierov a veľká pozornosť bola venovaná ich pohodliu. Preto sú sedadlá už na prvý pohľad vyrobené s dôrazom na ich ergonómiu, nasvedčujú tomu najmä výrazné bočné vedenia.

Corvette Stingray Pacific


Základovým modelom je Corvette Stingray Pacific, automobil predstavený v nápadnej červenej farbe s čiernymi matnými prvkami. Dizajn tohto vozidla bol ovplyvnený súčasnými superšportmi a je nositeľom balíčka z modelu Corvette Z51. Stingray Pacific má pevnú strechu a zakončenie na spôsob kupé a základný zadný spoiler. Strechu a viacero prvkov interiéru má vyrobených z uhlíkových vlákien.

Chevrolet Corvette Stingray Pacific Foto: Chevrolet
Vzhľadom na to, že Corvette Stingray Pacific dostal balíček Z51, auto pracuje s 6,2-litrovým V8 LT1 motorom s funkciou suchého olejovania, posilnenými chladiacimi a brzdovými systémami a transaxle (špecifický koncept spojenia motora vpredu a prevodovky vzadu) má elektronický diferenciál s obmedzenou svornosťou. Keďže ide o rýdzo športový automobil, je vybavený 7-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Corvette Stingray Atlantic


Model Corvette Stingray Atlantic je prakticky totožný s variantom Pacific, nesie však aj prívlastok Convertible. Má teda skladaciu strechu a môže sa využívať ako kupé a aj ako kabriolet. Model bol predstavený v striebornej farbe.

Chevrolet Corvette Stingray Pacific Foto: Chevrolet
Vnútri Corvette Stingray Convertible Atlantic sa ponúka semišové čalúnenie hnedej farby, deflektor umiestnený za sedadlami, vlastné rohože, vyšívaná stredová lakťová opierka s logom Stingray a dverové prahové lišty. Tento koncept tiež prichádza s vlastným priestorom pre batožinu.

Corvette Stingray Gran Turismo


Tretím predstaveným konceptom je Corvette Stingray Gran Turismo. Koncept ponúka vlastný jedinečný lak a netradičné žlté svetlomety, zadné krídlo z uhlíkových vlákien, vlastný dizajn prieduchov na kapote, funkčný bodykit, vlastnú mriežku chladiča a predné ťažné zariadenie. Odkaz na závodný potenciál automobilu je naznačený okrem iného aj volantom so sploštenou dolnou časťou oblúka.

Chevrolet Corvette Stingray Gran Turismo Foto: Chevrolet
Zmeny neboli vykonané v pohonných jednotkách, čo však nijaký priaznivec motošportu nevidí ako problém. Koncepty nových korviet totiž podávajú výkon minimálne 460 koní. S týmto potenciálom musí s rešpektom pracovať aj profesionál.

Zaujímavosťou je, že Corvette Stingray Gran Turismo bude vystupovať ako jeden z automobilov v hre Gran Turismo 6, ktorá sa začne predávať už o niekoľko týždňov.

Komentáre