Autá

BMW sa chce zapáčiť otcom a maminám

"Nové BMW radu 2 Active Tourer vyzerá, ako keby ani nepatrilo do ponuky slávnej automobilky. Snaží sa osloviť celkom nový typ zákazníka. "

Erik Stríž, 18. februára 2014 14:00
BMW rad 2 Active Tourer prvej generácie bude v predaji už tento rok Foto: BMW


O BMW radu 2 Active Tourer sa v internetových diskusiách a odborných médiách písalo už dlhšiu dobu. A táto pozornosť nemeckej automobilke právom patrí, pretože jej posledný krok je veľmi ústretový smerom k ľuďom, ktorým sa dodnes BMW zdalo len ako automobilka pre mladých a vyvolených. Teraz sa môže, s prižmúrením všetkých očí, stať o niečo viac ľudovou. Napriek tomu, že ide o nezvyčajnú podobu vozidla od BMW, na fotografiách a aj na ceste bude identifikovateľné prakticky okamžite.


BMW radu 2 Active Tourer je mestské kompaktné vozidlo, ktorého dominantými stránkami sú komfort, priestorová funkčnosť, dynamika, štýl a elegancia. To tvrdí BMW. Vozidlo má dĺžku 4,34, šírku 1,8 a výšku 1,55 metra. Svojimi proporciami, ale aj karosárskym spracovaním je veľkým prekvapením najmä pri ohľade na skutočnosť, že prvé vozidlo rady 2 je klasické športovo ladené kupé. Konkurovať bude najmä Mercedesu triedy B, eventuálne by si BMW 2 Active Tourer mohlo trocha uchmatnúť aj z koláča patriacemu Mercedesu triedy A a Audi A3.

Batožinový priestor v BMW 2 Active Tourer má objem od 468 do 1 510 litrov. Foto: BMW

Variabilita a odkladacie priestory


Pre mestské kompaktné automobily je nesmierne dôležité, do akej miery sú schopné využiť vnútorný priestor. Základom je možnosť variability batožinového priestoru, čo BMW 2 Active Tourer zvláda dobre. “Batožinový priestor s objemom od 468 do 1 510 litrov a skladacie zadné operadlo sériovo delené v pomere 40 : 20 : 40 sú symbolmi každodennej využiteľnosti,” tvrdí BMW vo svojej oficiálnej správe o novom automobile. V interiéri vozidla je prítomné aj väčšie množstvo odkladacích priestorov. Vozidlo disponuje pomerne širokými piatymi dverami, ktoré je možné okrem iného otvárať aj pomocou príplatkovej technológie Smart Opener. Na jej aktivovanie vám stačí iba prejsť nohou pod zadným nárazníkom, nemusíte pritom nákup pustiť z rúk.

Tento interiér sme už videli vo všetkých ostatných vozidlách od BMW. Je však dobrý a nepotrebuje zbytočné inovácie. Foto: BMW

Starý dobrý interiér od BMW


Interiér vozidla nachádza veľmi veľa spoločných prvkov s inými vozidlami BMW. Na prvý pohľad opäť nerozoznáte, v akom type vozidla to vlastne sedíte, pomýliť by ste si ho mohli najmä s BMW X1. Interiér je značne členitý a muskulatúrny, stredová konzola je vybavená tradičnými ovládačmi rozhrania iDrive, radiacou pákou (alebo voličom automatickej prevodovky), konzolou na ovládacie audiosystému a klimatizácie a, samozrejme, na vrchu tohto všetkého sa nachádza veľký farebný displej naaranžovaný tak, aby pôsobil ako tablet. V interiéri nájdete tradičné materiály známe z vozidiel BMW, teda kožené alebo textílne čalúnenie sedadiel, imitácie dreva a všadeprítomné oplastovanie.

Zadok novinky si môžete celkom ľahko popliesť s BMW X1. Foto: BMW

Na začiatok prídu tri motory


BMW radu 2 Active Tourer sa do predaja dostane s trojicou motorov. Všetky sú ľahké, efektívne a majú nízku spotrebu paliva. Základom v BMW 218i Active Tourer je benzínový 3-valcový motor s kombinovanou spotrebou príjemných 4,9 l/100 km. Motor má objem 1,5 litra a výkon 100 kW (136 koní). BMW 225i Active Tourer bude zástupcom najsilnejšie výkonu, tento benzínový 3-valec ponúkne výkon až 170 kW (231 koní) a kombinovanú spotrebu iba 6 l/100 km. Jediný zástupca naftových agregátov bude v modeli 218d a ponúkne výkon 110 kW (150 k) s krásnou spotrebou paliva iba 4,1 l/100 km.

Komentáre