Autá

BMW ukázalo najlepšie kľúče od auta

"Kľúče od pripravovaného automobilu BMW i8 by mohli zmeniť zaužívanú predstavu o ich funkčnosti. "

Erik Stríž, 31. decembra 2013 12:00
Multifunkčný kľúč pre BMW i8 Foto: BMW


V moderných automobiloch všetkých tried majú displeje svoje nezastupiteľné miesto. Sú súčasťou interiéru v podobe centrálneho palubného počítača, nachádzajú uplatnenie ako náhrada za analógové ukazovatele za volantom a tiež sa z nich môžu tešiť aj pasažieri na zadných sedadlách. Automobilka BMW ale prítomnosť LCD displejov posúva ešte ďalej, až tam, kde by sme to určite neočakávali. Potrebujete na kľúčoch od auta displej? Podľa BMW áno.

Prototyp pripravovaného BMW i8 Foto: BMW

Príprava na revolučné i8


Automobil BMW i8 má potenciál zmeniť smerovanie trhu s modernými športovými vozidlami s dôrazom na ich ekologický charakter. Automobil bude vybavený rozsiahlou zbierkou najmodernejších technológií v kontexte efektívneho využívania výkonu, bezpečnosti, spoľahlivosti a komfortu, zároveň dostane do vienka vylepšenia ako práve tento futuristický kľúč. Svoje miesto by našiel v stredovej konzole pred voličom automatickej prevodovky, kde by sa zároveň aj nabíjala jeho vstavaná batéria.

Multifunkčný kľúč pre BMW i8 Foto: BMW

Kľúč veľký ako menší mobil


Základ kľúča pre BMW i8 je rovnaký, ako v prípade akéhokoľvek iného vozidla. Je vybavený tlačidlom pre centrálne zamykanie a odomykanie a tlačidlom pre otváranie batožinového priestoru. V porovnaní s inými kľúčmi má aj displej menších rozmerov s vysokým rozlíšením a dvojicu ďalších mechanických tlačidiel.

Aktuálna podoba kľúča od vozidiel BMW Foto: Erik Stríž

Predĺžená ruka palubného počítača


Displej na kľúči má význam predovšetkým v spojení s myšlienkou, že by mal byť predĺženou rukou samotného vozidla. Na displeji kľúča sa zobrazujú informácie o jeho aktuálnom stave vrátane štatistík, akú dlhú vzdialenosť prejde na dostupný objem paliva. Tiež informuje o polohe vozidla, o jeho prípadnom odblokovaní a potencionálne by sa mohol stať aktívnym pozorovateľom prevádzky.

BMW zatiaľ o svojej predstave moderného kľúča nehovorí v detailoch. Vzhľadom na veľkú odozvu od odborných médií a aj od laickej verejnosti by sa však dalo predpokladať, že presnejšie informácie na seba nenechajú dlho čakať a automobilka ukáže v plnej kráse, čo môžeme od tohto technologického míľnika očakávať.

Komentáre