Autá

Po Kanade jazdí auto z ľadu

"Najväčší gýč, aký si môžno dopriať. Zrejme práve toto mali za cieľ dve firmy, ktoré prekryli veľký Chevrolet Silverado ľadom a uviedli ho do prevádzky. "

Erik Stríž, 9. januára 2014 14:00
Ľadový truck Chevy Silverado Foto: Iceculture/Canadian Tire


Zo správ sa dozvedáme, že Severnú Ameriku v týchto dňoch trápia nezvyčajne silné mrazy. Pocitová teplota klesá až k hranici -60 stupňov Celzia, najmä pre silný chladný vietor. Nevedno, či práve v súvislosti s týmto počasím sa rozhodli spoločnosti Iceculture a Canadian Tire pre spoločný zaujímavý projekt - Ice Truck.

Pojazdná reklama


Ice Truck je v skutočnosti reklama na dodávateľské služby spojené s umeleckým spracovaním ľadu a na špeciálny typ autobatérií, ktoré sú schopné prevádzky aj v extrémne nízkych teplotách. Avšak aj napriek tomu, že ide o reklamu, je auto skutočne kompletne prekryté masívnym ľadom.

Príprava ľadového auta je úloha pre profesionálov Foto: Iceculture/Canadian Tire

Karosériu aj interiér nahradil ľad


Hmotnosť ľadového vozidla Chevrolet Silverado je až, podržte sa, 6,8 tony! Z toho päť ton hmotnosti spočíva práve v ľade a iba necelé dve tony patria samotnému vozidlu. Veľký úžitkový truck prišiel o celú karosériu, ostala mu iba časť nevyhnutne funkčná pre prevádzku - teda kompletný podvozok, motor s prevodovkou a maskou chladiča a základné vybavenie interiéru. To znamená volant, pedále, radiaca páka. Dokonca aj sedadlá boli nahradené ľadovými kockami.

Detailne spracovaný interiér, nezabudlo sa ani na imitáciu rádia a spätného zrkadla Foto: Iceculture/Canadian Tire

Tvorcovia ľadových diel sa s tvarom karosérie a aj vybavením interiéru skutočne vyhrali. Zvonka sú zreteľne rozoznateľné kľučky na dverách, spätné zrkadlá a všetky línie pôvodnej karosérie. V interiéri je potom ľadová imitácia spätného zrkadla, osviežovača vzduchu a sedadiel s bočným vedením.

Batéria Eliminator sa ukázala ako schopná prevádzky aj v teplotách pod -40°C Foto: Iceculture/Canadian Tire

Prekonané hranice


Základom celého projektu bolo dokázať, že predávaná autobatéria dokáže auto uviesť do prevádzky aj pri teplote -40 stupňov a dokáže byť použitá aj na vozidle s neuveriteľnou hmotnosťou takmer sedem ton. Cieľ sa podarilo splniť a dokonca aj prekonať - teplota pri teste klesla až na -49 stupňov a batéria bola aj naďalej funkčná. Ľadové vozidlo Chevrolet Silverado sa takto dostalo do centra záujmu celého sveta.

Ľadový Chevy Silverado vydrží ešte zopár týždňov Foto: Iceculture/Canadian Tire

Pozitívna blízka budúcnosť


Zatiaľ to vôbec nevyzerá tak, že by sa mala ľadová karoséria vozidla roztopiť. V Severnej Amerike naďalej udierajú silné mrazy a v najbližších týždňoch sa určite teplota nedostane do plusových hodnôt. Auto tak môže naďalej jazdiť a budiť pozornosť ešte pomerne dlhý čas.

Komentáre