Autá

Chystáte sa na STK? Umyte si auto!

"Prípravu na kontrolu technickej spôsobilosti vozidla začnite návštevou servisu a nepodceňujte ani také detaily, ako je umytie auta."

TASR, 19. decembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Plánujete sa pred Vianocami zastaviť na kontrolu technickej spôsobilosti svojho auta? Ak áno, určite by ste nemali podceniť dôslednú prípravu, v prvom rade návštevu servisu, kde vám skontrolujú svetlá, brzdy aj nápravu. Body navyše vám dokonca môže pridať aj taká drobnosť, ako pekne vyumývané auto. Ak sa na kontrolu zastavíte v špinavom, sympatie technikov môžete stratiť.

„Je to síce kozmetická drobnosť, no technici Stanice technickej kontroly to ocenia, pretože je to znak, že sa o auto staráte," poznamenal Jozef Vydra z portálu podkapotou.sk. „Prípravu na STK však začnite hlavne návštevou servisu, v ktorom si nechajte prekontrolovať brzdy, obrysové, stretávacie i smerové svetlá a takisto obe nápravy, či tam niečo nie je uvoľnené," uviedol motoristický novinár.

Pozor na predné sklo


Kontrolu si vyžaduje aj predné sklo. „Akékoľvek poškodenie, prasklina či škrabanec, najmä vo výhľade vodiča, môžu byť dôvodom, pre ktorý osvedčenie o technickej kontrole nedostanete," upozornil motoristický novinár.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer
Kontrolujú sa aj pneumatiky. Zimné musia mať po celom obvode dezén s minimálnou hĺbkou štyri milimetre. „Skontrolujte si aj povinnú výbavu – trojuholník, reflexnú vestu, dojazdové či náhradné koleso s diskom, zdvihák alebo kľúč na matice a autolekárničku, ktorej jednotlivé komponenty nesmú byť po exspirácii," vymenoval Vydra.

Na STK si okrem "malého techničáku" nezabudnite doniesť aj veľký – časť II osvedčenia o evidencii motorového vozidla. „Ak máte LPG, tak musíte mať so sebou aj protokol o montáži plynového zariadenia," dodal Vydra.

V prípade, že pri kontrole zistia na vozidle vážnu chybu a nariadia vám STK zopakovať po úprave či oprave chyby, urobte tak do mesiaca. „Do tridsiatich dní sa platí znížený poplatok za opakovanú STK, po tridsiatich dňoch už platíte sumu, akoby ste išli na prvú STK," uzatvára motoristický novinár.

Komentáre