Autá

Už je čas pripraviť auto na zimu. Ako na to?

"Nenechajte prípravu auta na zimu na poslednú chvíľu."

TASR, 24. októbra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk/Michal Svítok


Prípravu automobilu na zimnú sezónu by nemali motoristi podceniť a nechávať ju až na poslednú chvíľu. Špeciálne v zimnom období dochádza k rýchlym a nečakaným zmenám počasia, a tým aj podmienok na vozovke.

Prezutie auta na zimné pneumatiky by malo byť samozrejmosťou, pozornosť však treba venovať aj ďalším aspektom. Príprava auta musí byť komplexná, aby sa motoristi vyhli nepríjemnostiam, ktoré sú spojené so zimnou prevádzkou.

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
užívanie zimných pneumatík na Slovensku je povinné, ak je na vozovke súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Keďže počasie sa v jesenných a zimných mesiacoch mení veľmi rýchlo a nepredvídateľne, základom prípravy auta na zimu musí byť včasné prezutie letných pneumatík na zimné. Všeobecným pomocníkom je ukazovateľ priemernej dennej teploty. Ak sa priemerná denná teplota pohybuje pod hranicou 7 stupňov Celzia, je ten správny čas. Zmes zimných pneumatík je mäkšia, a tým si zachováva oveľa lepšiu priľnavosť k vozovke aj pri nižších teplotách. Zimné pneumatiky by sa mali ponechať na vozidle približne do konca marca.

Nenechajte to na poslednú chvíľu


"Prípravu automobilu by nemali motoristi podceniť a nechávať ju až na poslednú chvíľu. Špeciálne v zimnom období dochádza k nečakaným zmenám počasia, a tým aj podmienok na vozovke. Prezutie auta na zimné pneumatiky by malo byť samozrejmosťou, pozornosť však treba venovať aj ďalším aspektom. Príprava auta musí byť komplexná, aby sa motoristi vyhli zbytočným nepríjemnostiam. Pokiaľ chcete mať 100-% istotu, odporúčame navštíviť autorizovaný servis, ktorý zaručí odborný prístup podľa najnovších smerníc a pokynov výrobcu. Autorizované servisy ponúkajú široký výber príslušenstva, napríklad od diskov, zimných pneumatík cez náplne až po stierače," povedal Roman Rajtár zo Škoda Auto Slovensko.

Komentáre