Autá

Audi Sport Quattro s laserovými svetlami

"Veľtrhu elektroniky CES 2014 v Las Vegas sa zúčastňuje aj Audi a ukazuje svoj koncepčný automobil Sport Quattro s laserovými prednými svetlometmi."

Erik Stríž, 3. januára 2014 10:00
Audi Sport Quattro s laserovými svetlami Foto: Audi


Svetlá v automobilovom priemysle už relatívne dlhý čas prechádzajú obdobím nepretržitého vývoja a inovácií. Mohlo by sa zdať, že s príchodom každej novej generácie automobilov prichádza na trh aj nová technológia svetlometov. Dnes to vyzerá tak, že budúcnosť automobilového interiérového aj exteriérového osvetlenia ovládnu LED svetlomety. Tie sú veľmi efektívne, energeticky nenáročné, majú mimoriadne dlhú životnosť a dizajnérom automobiliek umožňujú popustiť uzdu fantázie pri navrhovaní tvarov svetlometov.

Dnes sa technológia LED diód využíva čoraz častejšie a dostáva sa aj do tried, ktoré nepovažujeme za tie najvyššie. Stretávame sa zvyčajne s prevedením v kombinácii s klasickými svetlami, ale možno dostať aj kompletné LED vyhotovenie. Stačí si iba priplatiť.

Audi Sport Quattro s laserovými svetlami Foto: Audi

Laser nie je novinkou


Potencionálnym konkurentom pre využívanie LED technológie by sa v dohľadnej dobe mohol stať laser. Jeho využitie plánuje aj BMW vo svojom i8 s modelovým rokom 2015, Audi sa ho teraz snaží využiť nielen s prototypom Sport Quattro, ale dokonca ho aj reálne využilo v modeli R18 E-tron Quattro. Laserové svetlomety sa v prípade R18-tky dočkali priam spektakulárneho vyhotovenia.

Myšlienka použitia laserov teda nie je úplnou novinkou. Laser, ktorý by sa využíval pre potreby automobilizmu, by mal dosah až pol kilometra, čo je prakticky dvojnásobok súčasného dosahu LED diód. V prípade Audi Sport Quattro je laser kombinovaný s vlastnou, už štandardizovanou, technológiou Audi Matrix Beam. Zatiaľ čo Matrix Beam, zložený z LED diód, má na starosti krátky dosah, laser zabezpečuje osvetlenie do diaľky.

Audi Sport Quattro s laserovými svetlami Foto: Audi

Pomocník pre LED svetlá


Samotný koncept automobilu Sport Quattro sa od jeho poslednej prezentácie veľmi nezmenil. Stále sa akoby nevieme dočkať verzie, ktorá by bola schopná postaviť sa na cestu a do showroomov predajcov. V tomto prípade slúži Sport Quattro skôr ako platforma, na ktorej Audi ukazuje budúcnosť dizajnu a technologickej vyspelosti svojich ostatných vozidiel. Zástupcovia automobilky napríklad uvádzajú, že použitý výrazný hexagonálny jednoliaty “gril” na prednej maske by sa mohol stať ústredným motívom celej palety športovo orientovaných modelov.

Audi Sport Quattro s laserovými svetlami Foto: Audi

Dva celkom rozdielne motory


Koncept Audi Sport Quattro je plug-in hybrid, jeho pohon je teda založený na kombinovaní účinnosti elektrického a spaľovacieho motora. Na čisto elektrický pohon dokáže prejsť necelých 50 kilometrov, pre nadobudnutie športového charakteru však potrebuje aj ten spaľovací. Má osem valcov s celkovým objemom až štyri litre a kombinovaný je s 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Výkon tohto siláka je prekvapujúcich 700 koní a z pokoja na rýchlosť 100 km/h vystrelí už za 3,7 sekundy. Táto hodnota je o to zaujímavejšia, že hmotnosť vozidla je nie práve najnižšia - niečo cez 1850 kilogramov.

Audi Sport Quattro s laserovými svetlami Foto: Audi

Dôraz na športovosť


Interiér konceptu Sport Quattro využíva množstvo ostrých tvarov, krásne jemné línie išli jednoducho bokom. Audi sa tak snaží zdôrazniť športový charakter vozidla a jeho technologickú vyspelosť. Zaujímavosťou je veľký displej s 3D grafikou umiestnený za volantom. Analógové ukazovatele boli nahradené virtuálnymi, zobrazené sú aj základné informácie o stave vozidla. Všetky údaje sú zabalené do nápadnej futuristickej grafiky.

Ak by ste chceli koncept Audi Sport Quattro vidieť naživo, mali by ste sa poponáhľať. Verejnosti je k dispozícii na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2014 v Las Vegas, ktorý bude trvať od 7. do 10. januára.

Komentáre