Autá

Alfa Romeo bude mať novinky - nový sedan aj SUV

"Automobilka Alfa Romeo má dnes u nás v ponuke iba tri autá. Zmeniť by sa to malo v blízkej budúcnosti uvedením sedanu Giulia a prvého SUV v jej histórii. To aj napriek výrazným finančným problémom."

Erik Stríž, 7. augusta 2013 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Alfa Romeo

U nás tri, inde päť


Alfa Romeo sa dnes snaží osloviť slovenských zákazníkov skutočne iba trojicou modelov. Kompaktné auto so športovým nádychom Giulietta, malé akčné MiTo a luxusné 4C sa starajú o tvorbu tváre automobilovej značky, ktorá je známa po celom svete a nesie so sebou povesť dobrej talianskej manufaktúry. V zahraničí stále možno nájsť v ponuke aj model 159 aj s variantom 159 Sportwagon, ten však už dosluhuje a očakáva nástupcu. V minulosti bola Alfa Romeo chlapčenským snom, dnes túto vďačnú pozíciu držia BMW, Mercedes a snáď aj iné značky typu Bentley či Aston Martin. Vedeli ste, že v Alfa-Romeo kedysi pracoval aj sám Enzo Ferrari? Dnes sa Alfa zmieta vo finančných problémoch, ktoré zatiaľ rieši jej majiteľ Fiat.

Alfa Romeo Giulietta Foto: Alfa Romeo

159 skončí, nahradí ho Giulia


Nástupcom modelu 159 bude automobil s menom Giulia, ten bude mať charakter sedanu vyššej strednej triedy a zoberie si viac z aktuálnej dizajnovej filozofie značky. Bude teda výrazný, s veľkými oblými svetlometmi a mal by byť predovšetkým ľahší. Práve hmotnosť bola častou výčitkou zákazníkov smerujúcich k výrobcovi a dokonca aj on sám ešte pred rokom priznal, že model 159 napriek svojej kráse nie je celkom správnym reprezentanom toho, čo chce Alfa Romeo udržiavať. Tým niečím je športový charakter, ktorého nevyhnutnou požiadavkou je nízka hmotnosť podmienená používaním progresívnych ľahkých materiálov.

Dosluhujúca Alfa Romeo 159 Foto: Alfa Romeo
Giulia príde na trh už budúci rok a jej cena by sa mala pohybovať na úrovni okolo 26-tisíc eur, čo je celkom priaznivé číslo. S trochou preháňania by Giulia mohla konkurovať aj takému BMW radu 3, i keď v tejto veci máme silné pochybnosti. Vozidlo by malo byť dostupné s benzínovými motormi 1,7 TBi, s naftovými JDI, zabezpečený by mal byť najprv náhon prednej nápravy, neskôr zadnej. Oficiálne informácie sú však stále verejnosti skryté a predpokladá sa, že výrobca sa o nich rozhovorí už túto jeseň na autosalóne vo Frankfurte.

Prvá fotografia vozidla Alfa Romeo Giulia Foto: Alfa Romeo

Prerobený džíp s logom Alfa Romeo


Druhou novinkou v portfóliu automobilky bude SUV. Prvé veľké vozidlo od Alfa Romeo by malo byť dokonca predstavené ešte pred sedanom Giulia, čo však dnes ešte stále vzbudzuje pochybnosti. SUV alebo crossover od Alfa Romeo nebude tak celkom Alfa-Romeo, postavené bude na Jeepe Cherokee, upraví sa iba karoséria, motor a interiér.

Je možné predpokladať rovnakú Alfe-Romeo rovnakú situáciu, v ktorej sa ocitlo Porsche po uvedení prvej generácie modelu Cayenne? Vtedajší Cayenne nebol práve ideálnym predstaviteľom značky Porsche, postavený bol na rovnakom základe ako Volkswagen Touareg a trpel na ťažkopádnosť. Súčasná generácia Cayenne je už neporovnateľná s inými SUV, aj po stránke dizajnu, aj v otázke jazdných vlastností.

Jeden z návrhov SUV/Crossoveru od Alfa Romeo Foto: Alfa Romeo

SUV je zatiaľ bez tváre


Ako bude vyzerať prvé SUV alebo crossover od Alfa-Romeo, o tom môžeme dnes iba špekulovať. Výrobca sám síce potvrdil, že tento typ vozidla zaradí do svojej ponuky, avšak bližšie informácie neupresnil. Na internete koluje množstvo fotografií, či už skutočných alebo vytvorených tých renderovaných v grafickom programe, žiadny z nich však neodpovedá na otázky o skutočnom vzhľade vozidla alebo o jeho technických vlastnostiach.

Komentáre