Autá

6 krokov, ako prihlásiť do evidencie auto zo zahraničia

"Ak máte v pláne priviezť si auto zo zahraničia, nezabudnite ho správne prihlásiť do evidencie a nevynechajte ani jeden z nasledujúcich krokov."

TASR, 29. októbra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš


Prihlásenie vozidla kúpeného v zahraničí do evidencie na Slovensku si vyžaduje kolotoč administratívnych úkonov, ktorý musí absolvovať každý majiteľ privezeného auta. Miroslav Strelec zo spoločnosti IRIS IDENT v šiestich krokoch vysvetľuje, kde začať a ako postupovať, aby tento proces prebehol čo najhladšie.

1. Preložiť zmluvu


Prvým krokom je preloženie dokladov od vozidla a kúpnopredajnej zmluvy do slovenčiny. "Preložiť sa vo väčšine prípadov dávajú len fotokópie dokladov a originál kúpnopredajnej zmluvy alebo akéhokoľvek nadobúdacieho dokladu," povedal Strelec. Radí, že ak je kúpnopredajná zmluva vyhotovená dvojjazyčne, majiteľ tým ušetrí asi 20 eur za preklad.

2. Kontrola originality


Preložené doklady od vozidla, originály týchto dokladov, nadobúdací doklad a doklady vodiča musia majitelia predložiť pri druhom kroku, ktorým je vykonanie kontroly originality. "Pokiaľ vozidlo prejde kontrolou originality ako spôsobilé, ďalším krokom je vykonanie technickej a emisnej kontroly, pri motocykloch len technickej kontroly. Týka sa to len vozidiel starších ako štyri roky," vysvetlil Strelec.

3. Žiadosť o prihlásenie


Tretím krokom je podľa neho vypísanie žiadosti o prihlásenie jednotlivo dovezeného vozidla a zaplatenie recyklačného poplatku vo výške 66,39 eura. Motocykle sú od neho oslobodené.

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

4. Návšteva obvodného úradu dopravy


Štvrtým krokom je návšteva obvodného úradu dopravy a odovzdanie žiadosti kompetentným pracovníkom. Pracovníci obvodného úradu budú vyžadovať: odborný posudok z kontroly originality s výsledkom "spôsobilé" – nie starší ako 15 dní, odborný posudok z technickej kontroly s výsledkom "spôsobilé", odborný posudok z emisnej kontroly s výsledkom "spôsobilé", originálne doklady vozidla, ich preklady, platný doklad totožnosti, kúpnopredajnú zmluvu, potvrdenie o zaplatení recyklačného poplatku, kolky v hodnote 106 eur a žiadosť o prihlásenie jednotlivo dovezeného vozidla.

5. Zákonné poistenie


Po obdržaní Osvedčenia o evidencii vozidla - časť 2. z obvodného úradu dopravy, nasleduje piaty krok a tým je zákonné poistenie vozidla, pokračuje Strelec.

6. Zápis do evidencie


Až s dokladom o poistení vozidla môže prísť na rad posledný – šiesty krok, ktorým je zapísanie vozidla do slovenskej evidencie vozidiel na dopravnom inšpektoráte. Tam treba podľa Strelca k vozidlu priložiť odborné posudky z kontroly originality, emisnej a technickej kontroly (pokiaľ má vozidlo odborný posudok kontroly originality, nie je nutné vykonať obhliadku vozidla - identifikačných znakov VIN a výrobného štítku), kúpnopredajnú zmluvu alebo nadobúdací doklad od vozidla, Osvedčenie o evidencii - časť 2. vydané obvodným úradom dopravy, doklad o prepustení vozidla do voľného obehu, ak je dovezené z tretích krajín, potvrdenie o uzatvorení zákonného poistenia a platný doklad totožnosti. Ak je držiteľom firma, je potrebné priniesť aj originál výpisu z obchodného alebo živnostenského registra, prípadne ich notárom overenú kópiu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Na dopravnom inšpektoráte treba tiež zaplatiť poplatok, ktorého výška sa odvíja od výkonu motora vozidla a poplatok za vydanie tabuľky s evidenčným číslom - 16,50 eura za každú tabuľku. Na záver treba ešte absolvovať administratívnu technickú a emisnú kontrolu, na ktorej sú na vozidlo nalepené kontrolné nálepky a vydané osvedčenia, uzavrel Strelec.

Komentáre