Život

Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo

"Dieťa schované za závesom, pričom mu trčia nohy alebo nezbedník, ktorý si myslí, že ho iní nevidia, keď si zavrie oči. Čo môže byť zábavnejšie? "

Zuzana Onufer, 9. januára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer


Schovávačka je obľúbená hra detí po celom svete bez ohľadu na jazykové či kultúrne rozdiely. Deti rady hľadajú ukryté predmety a zároveň milujú schovávanie sa do obľúbených skrýši. Prečo je hra na schovávačku nielen zdrojom zábavy ale aj zdravého vývoja dieťaťa?

Matka si zakrýva rukami oči a pomaly ich odhaľuje. Takúto jednoduchú hru sprevádzanú salvami smiechu dokáže dieťa hrať donekonečna. Hra neuveriteľným spôsobom pomáha dieťaťu pochopiť, že predmety aj osoby existujú napriek tomu, že ich chvíľu nevidí. Deťom je na tejto hre smiešny najmä moment prekvapenia a teda, že maminka sa vždy objaví aj keď je práve schovaná.

Existuje hračka, keď ju práve nevidíme?


Každé dieťa sa rodí do zmätku a postupne krok za krokom spoznáva, ako veci fungujú. Približne od štvrtého mesiaca dieťa dokáže pochopiť, že napríklad lopta stále existuje, aj keď sa zakotúľa za pohovku. Švajčiarsky vývojový psychológ Jean Piaget nazýva tento princíp "trvalosť objektu." Podľa neho je to jedna z najdôležitejších nadobudnutých schopností dieťaťa v rámci jeho kognitívneho vývoja. Rozvíja sa tým jeho pamäť a schopnosť abstraktne myslieť.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

V prvých mesiacoch veku dieťaťa, keď mu napríklad zoberiete hračku, ono v ten moment zabudne, že hračka existuje. Riadi sa akoby princípom zíde z očí, zíde z mysle. Približne od ôsmeho mesiaca dokáže dieťa aj vyjadriť, že ukrytý predmet existuje. Keď sa napríklad matka vzdiali z jeho izby, začne ju hľadať. Alebo, ak mu skryjete hračku za chrbát, pozrie sa tam a hračku si zoberie. Dieťa si už dokáže vizualizovať v mysli osobu alebo predmet, aj keď ho nevidí.

Schopnosť pochopiť stálosť predmetov sa vyvíja do druhého roka života. Dovtedy je dôležité rôznymi hrami na schovávačku túto schopnosť rozvíjať. Keď to zhruba dvojročné dieťa dostatočne pochopí, už to preňho prestane byť zábavné.

Prekvapivý experiment


Hra na schovávačku využíva základnú štruktúru všetkých dobrých vtipov a to je prekvapenie vyvážené s očakávaním. Výskumníci Gerrod Parrott a Henry Gleitman to ukázali na experimente s deťmi vo veku od šesť do osem mesiacov.

Najprv hra na schovávačku prebiehala štandardne. Dospelý človek sa skryl za nepriehľadný predmet a po chvíli sa deťom znova ukázal. Občas sa však stalo, že namiesto skrytého dospelého sa objavil iný dospelý alebo, že ukrytý človek sa objavil na inom mieste. Vedci skúmali, ako deti na to reagujú, ako veľmi sa smejú. Prekvapivým výsledkom bolo, že deti sa na takýchto trikoch smiali menej a menej, aj keď výsledok bol viac prekvapujúci.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

Navyše rozdiel medzi ich radosťou z bežnej hry na schovávačku a trikovej hry sa zvyšuje s vekom (osemmesačnému bola triková schovávačka najmenej smiešna). Výskumníci to vysvetľujú tým, že klasická hra spolieha na schopnosti dieťaťa predvídať výsledok. Ako deti rastú, ich predikcie silnejú, sú si viac isté tým, čo sa stane, takže rozpor medzi tým, čo sa v skutočnosti v dôsledku triku stalo je pre nich menej smiešny.

Schovávačka rozvíja kreativitu


Tajomstvo popularity hry na schovávačku je v tom, že sa môže rôzne variovať v závislosti od veku dieťaťa. Začína sa skrývaním tváre do dlaní a postupuje sa tým, že dieťaťu skryjete hračku a ono ju následne v miestnosti hľadá alebo sa skryjete vy a dieťa sa vás pokúša nájsť. Po roku začína byť pre deti najzábavnejšie to, ak sa vám niekam skryje a vy ho hľadáte.

Menej zábavná môže byť situácia, keď takéto malé dieťa reálne neviete nájsť a až po infarktových minútach zistíte, že sa dokázalo samo schovať do rolldoru a zavrieť za sebou zásuvné dvere.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

Väčšinou je ale „schovka“ pre deti aj rodičov zábavná. Pridanou hodnotou je, že hra posilňuje pamäť a vytrvalosť u dieťaťa. Podľa švajčiarskych vedcov dokonca pomáha prekonať strach z odlúčenia detí od matky, napríklad, keď nastúpia do škôlky. Deťom, ktoré sa rady skrývajú sa rozvíja aj kreativita a logické myslenie pri hľadaní tej najlepšej skrýše.
Zdroj: bbc.com, prva-hracka.sk

ODPORÚČAME AJ:
Bradavky netvrdnú len ženám, ale aj mužom a deťom
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
Sklamané dieťa pod vianočným stromčekom? Nič neobvyklé
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Chcete, aby vám to lepšie myslelo? Športujte

Komentáre