Technológie

Bankomat má 50. narodeniny. Viete, koľko ich je na Slovensku?

"Keď si budete najbližšie z bankomatu vyberať peniaze, môžete mu zagratulovať k narodeninám. Pred päťdesiatimi rokmi v Anglicku spojazdnili vôbec prvý. "

Erik Stríž, 30. júna 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász
Pred päťdesiatimi rokmi bol prvý bankomat uvedený do činnosti v pobočke spoločnosti Enfield v Barclays Bank v Londýne. Presne 27. júna 1967. O dva dni neskôr v Uppsale fungoval švédsky prístroj známy ako ATM. A o niekoľko týždňov neskôr bol iný bankomat od firmy Chubb a Smith Industries v Londýne spojazdnený pre Westminster Bank (dnes súčasť skupiny RBS Group).

Tieto prvé vynálezy umožnili zásadnú zmenu vzťahu medzi ľuďmi a bankami. Klienti bánk nemuseli na svoje peniaze čakať a žiadať o ne na pobočke, jednoducho prišli k terminálu a do niekoľkých minút mali v rukách hotovosť. V tom čase ešte neexistovali kreditné a debetné karty, k bankomatu sa pristupovalo pomocou na to určeného papiera vo veľkosti bežnej bankovky. Zariadenie nebolo vybavené obrazovkou, zákazník teda pracoval výlučne s tlačidlami na zadávanie PIN kódu a čiastky, ktorú si chce vybrať. Pre väčšinu ľudí išlo o vôbec prvý kontakt s vyspelou elektronikou, ak nepočítame rádio a televízor.

Kuriozitou je, že tvorca prvého bankomatu John Shepherd-Barron chcel mať 6-miestne PIN kódy. Jeho žena však mala so zapamätaním si šiestich čísiel problém, preto ich ponechal iba štyri. Je to štandard až dodnes.


Spojazdnenie prvého bankomatu v Anglicku vyvolal veľký záujem verejnosti. Tvorcom bankomatu je John Shepherd-Barron (foto: Quora)

Skoro neuveriteľne znie fakt, že prvé bankomaty boli určitým spôsobom rádioaktívne. Magnetické kódovanie ešte nebolo vyvinuté, preto sa na zápis a čítanie údajov používal rádioaktívny izotop uhlíka 14.

Na Slovensku sú ich iba tisíce

Dnes sú bankomaty rozšírené po celom svete a považujeme ich za samozrejmosť. V čase uvedenia v 60. a v 70. rokoch však právo na ich používanie prislúchalo iba ľuďom, ktorým bol v banke pridelený niečo ako vyšší kredit. Aj dnes sa zákazníci bánk hodnotia podľa toho, aké majú obraty na účtoch a ako sú schopní splácať svoje záväzky, v minulosti sa toto hodnotenie odrážalo aj na možnosti a nemožnosti výberu hotovosti. Je to prirodzené, technológia bola nová a drahá.

Podľa RBR London sa v roku 1970 na celom svete používalo iba menej ako 1500 bankomatov. Do roku 1980 to však bolo už 40-tisíc a do roku 2000 počet bankomatov na celom svete presiahol hranicu milión kusov.

Jednosmerný bankomat na virtuálnu menu Bitcoin od firmy Lamassu v Bratislave Foto: Lamassu.is

Moderné bankomaty sú vyspelé počítače s mimoriadnym fyzickým zabezpečením, hoci sme iba nedávno boli svedkami kauzy okolo ich nedostatočného softvérového zabezpečenia. Tie modernejšie umožňujú výber hotovosti aj bez debetnej alebo kreditnej karty, na transakciu stačí mobilný telefón s na to určenou aplikáciou. Vo veľkej miere k použiteľnosti bankomatov prispeli obrazovky, ktoré umožnili aj zmenu PIN kódu, výber konkrétnych čiastok peňazí, zmenu jazyka a ďalšie možnosti a nastavenia.

Podľa Združenia pre bankové karty sa v roku 1996 na Slovensku nachádzalo 782 kusov bankomatov a ich množstvo pozvoľna rástlo. V roku 2015 ZBK evidovalo 2738 funkčných bankomatov na území Slovenska.

Zdroje: ZBK, Sciencealert, Quora

ODPORÚČAME AJ:


Vyskúšali sme najslávnejší mobil dneška. Je dobrý, ale aj preceňovaný
Finger spinner dobýva svet. Mladí zisťujú, ako by si ním mohli ublížiť
Pokrok vo fotení mobilom za 13 rokov: rozdiel vyše 22 megapixelov
Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie
Aj menšie mobily môžu byť špičkové, tento z Japonska je skoro dokonalý

Komentáre