Hudba a film

Top soundtracky vo filmovej histórii

"Mnohé filmy sa stali slávnymi ani nie vďaka zápletke alebo hereckým schopnostiam hlavných postáv, ale predovšetkým vďaka svojmu soundtracku, teda hudbe k filmu. "

Erik Stríž, 20. júna 2014 14:00
Pulp Fiction (1994) Foto: Miramax


Hudba má v kinematografii svoje nezastupiteľné miesto a v určitom ohľade môže byť postavená na rovnakú hodnotovú úroveň, ako samotný obraz. Dokonca aj prvé nemé filmy boli sprevádzané orchestrom alebo klavírom, aby sa obrazu dodala emocionálna hĺbka.

Dnešná hudba k filmu, známa aj ako soundtrack, je samostatnou kapitolou pri tvorbe veľkorozpočtových snímok. Inokedy sa zasa používajú už existujúce skladby a spoločne vytvárajú celok, ktorý by bez filmu ani len nepasoval k sebe do jedného albumu. Zahrnuté do legendárnych scén však takto poskladané skladby pôsobia vhodne a dokonca sa stávajú kultovými. To je prípad filmu Pulp Fiction z roku 1994. Toto je náš výber top filmovej hudby.


Saturday Night Fever (1977)


John Travolta v najlepšej forme, tanečné parkety, láska, malomeštianske frajerstvo, to všetko nájdete vo filme Saturday Night Fever. Skladby použité v tomto filme už existovali pred jeho nakrúcaním, až potom sa však stali obľúbenými a vyhľadávanými. Typickou skladbou tohto amerického diskopríbehu je Night Fever od Bee Gees.


Pulp Fiction (1994)


Pulp Fiction je legenda sama o sebe. Snímka od Quentina Tarantina pomohla mnohým hollywoodskym hercom naštartovať kariéru a niektorým hudobným interpretom dopriala večnú slávu. Takéhoto statusu sa dočkala aj skladba "Girl, You'll Be A Woman Soon" od Neila Diamonda z kapely Urge Overkill, ktorú si môžete z filmu pamätať ako podmaz scény, v ktorej Uma Thurman podlieha heroínu.


The Bodyguard (1992)


Osobný strážca stelesnený Kevinom Costnerom zachraňuje rozmaznanú hviezdu, ktorej stvárnenia sa výborne ujala Whitney Houston. Podľa mnohých v tomto filme Whitney zahrala iba samú seba, čo jej významne pomohlo v následných pozitívnych reakciách na jej herecký výkon. V snímke z roku 1992 podala okrem tohto hereckého aj vynikajúci spevácky výkon, zrejme každý si však pamätá skladbu "I will always love you". Tá sa stala ikonickou a ešte aj dnes znie veľmi dobre.


Golden Eye (1995)


Hovorí sa, že skladba "Golden Eye" od Tiny Turner k rovnomennému filmu o Jamesovi Bondovi je tým najlepším soundtrackom všetkých čias. Samozrejme, každý môže mať na to iný názor a mnohí tvrdia, že keď má nejaká úvodná pieseň k bondovke prekonať Golden Eye, tak je to Skyfall od Adele. V každom prípade sa Tina Turner zaslúžila o skladbu, ktorá je dodnes symbolom Jamesa Bonda a prakticky aj celých 90. rokov 20. storočia.


Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark (1981)


Harrison Ford ako Indiana Jones má už svoje najlepšie dni za sebou, štvorica filmov je však nesmrteľná. Rovnako bez známok starnutia je aj typická znelka, ktorá sa prakticky v nezmenenej podobe udržala tri desaťročia.


Superman (1978)


Pôvodný film o Supermanovi z roku 1978 sa značne líši od jeho verzie z minulého roka. Ten najnovší dostal okrem iného aj nové hudobné pozadie, avšak predtým sa prakticky tridsať rokov muž z ocele držal približne rovnakej hudobnej témy. Typická k hudba k Supermanovi je dnes možno minulosťou, ale stále dokáže v človeku prebudiť predstavu o mužovi v modrom obleku s červeným plášťom. Autorom skladby je John Williams, o jej interpretáciu pre film sa zaslúžil Eric Kunzel a Cincinnati Pops Orchestra.


Inception (2010)


Christopher Nolan, režisér snímky Inception, očividne veľmi dôveruje skladateľovi Hansovi Zimmerovi. V Nolanovych filmoch sa totiž objavuje pomerne často ako autor hudby. Okrem známeho Batmana sa Zimmer zaslúžil aj o hudbu k filmu Inception v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom. Snímka Inception a jej hudobné pozadie do značnej miery ovplyvnili celú súčasnú kinematografiu. Veľké množstvo filmov dnes buď priamo vo svojej hudbe alebo pri traileroch využíva efekty, ktoré sme prvýkrát videli a počuli práve od Zimmera v Inception.


Skyfall (2012)


Skladba Skyfall od Adele bola vytvorená špeciálne k snímke Skyfall, v ktorej Jamesa Bonda stvárnil Daniel Craig. Skladbu napísala samotná Adele a Paul Epworth. Už pri skladbe k filmu Golden Eye bolo spomenuté, že so Skyfallom vedie bitku o najlepší soundtrack k bondovkám, prípadne o najlepšiu hudbu k filmu vôbec.


Star Wars (1977)


Ak ste si vypočuli vyššie uvedenú hudbu k Supermanovi z roku 1978, nemôžete si nevšimnúť podobnosť s hudbou typickou pre Star Wars. Je pravda, že tieto dve skladby sa na seba mimoriadne podobajú a až by sa mohlo zdať, že ide o rovnakú melódiu. Práve toto je témou mnohých diskusií, či išlo o zámer, náhodu alebo dokonca krádež. S určitosťou vieme, že o krádež nešlo, zámer však určite áno - autorom týchto skladieb je jeden a ten istý človek.

John Williams je právom považovaný za najlepšieho skladateľa filmovej hudby v histórii. Zaslúžil sa o skomponovanie heroických i dojemných skladieb k filmom ako Star Wars, Superman, Indiana Jones, Harry Potter, Jurassic Park, Schindlerov zoznam, Zachráňte vojaka Ryana, E.T. mimozemšťan, Sám doma či nesmrteľných Čeľustí.

Komentáre