Autá

Jednokolesová náhrada za skateboardy zvládne aj jazdu po schodoch

"Skúter s jediným kolesom je ideálny do väčšieho mesta. Odvezie vás do vzdialenosti až 30 kilometrov a jeho prevádzka nestojí prakticky nič. "

Erik Stríž, 25. decembra 2014 12:00
Jednokolesový skúter Ninebot One Foto: Ninebot


Má futuristický dizajn, kompaktné rozmery, nízku hmotnosť a dajú sa s ním robiť takmer akrobatické kúsky. Automaticky sa vyvažuje, nedovoľuje, aby sa jeho “vodič” prekotil, a dokonca zvládne jazdiť aj po schodoch a rôznych necestách. Ak by ani toto všetko nestačilo, pripočítajte si k uvedenému farebné LED pásy po bokoch, ktoré zaručene upútajú pozornosť okoloidúcich.



Moderné technológie umožňujú výrobcu celkom nových druhov dopravných prostriedkov. Tými najatraktívnejšími sú zrejme lietajúce autá, ale pozornosť si zaslúžia aj jednokolesové motorky. S jednokolesovými motorkami sme sa už v minulosti stretli, dokonca ide o produkty, ktoré sa v zahraničí predávajú cez vybraných predajcov. Je celkom pochopiteľné, že zásadnú revolúciu vo svete dopravy takéto vozidlá nespôsobia, majú však potenciál časom zmeniť vzhľad väčších miest a ich dopravy.

Ako tento malý zázrak funguje? Pomerne zložito. Využíva funkciu gyroskopu a elektromotora. Medzi nimi však prebieha množstvo výpočtov, ktoré určujú, ako rýchlo sa má koleso rýchlo otáčať, kedy zabrzdiť a ako sa udržiavať v stabilnej polohe.

Jednokolesový skúter Foto: Ninebot

Veľmi podobný princíp funkčnosti využívajú skútre Segway. Vstavaný počítač sleduje predovšetkým smer, ktorým sa nakláňa jeho vodič a podľa toho reaguje pohybom kolesa. Technológia sa zdá byť pomerne jednoduchá na prvý pohľad, avšak dôkladnejší pohľad na tento koncept vo vás zanechá viac otázok, ako odpovedí.

Jednokolesový skúter váži necelých trinásť kilogramov, má pomerne malé rozmery a unesie maximálne 110 kilogramov. Je preto veľmi zaujímavé, že sa aj pri takto nízkej hmotnosti dokáže zariadenie automaticky vyvažovať.

Jednokolesový skúter Ninebot One Foto: Ninebot

Tento atraktívny kúsok má na svedomí pekingská spoločnosť Ninebot a svoj jednokolesový skúter nazvala Ninebot One. Konštrukcia skútra je vyrobená z horčíkovej zliatiny a mala by byť schopná odolať aj častému jazdeniu po menej komfortných cestách.

Maximálna rýchlosť tohto bieleho futuristického zázraku je 20 kilometrov za hodinu, takže nehrozí, že by ste sa v prípade kolízie vážnejšie zranili. Napríklad na bicykli môžete nadobudnúť oveľa vyššiu rýchlosť.

Cena tohto skútra je celkom vysoká, vyše 600 eur. V porovnaní s klasickými motorovými skútrami alebo elektrickými bicyklami je táto cena síce prijateľná, avšak neradi by sme tieto vozidlá stavali do rovnakej kategórie.

Jednokolesový skúter Ninebot One Foto: Ninebot

Jednokolesové vozidlá sú zatiaľ kategóriou samou pre seba a v rámci nej je nadobúdacia cena niečo vyše 600 eur stále celkom dobrá. Výhodou môže byť, že náklady na prevádzku zariadenia sú mimoriadne nízke vďaka tomu, že jazdí výhradne na elektrinu.

ODPORÚČAME AJ:
Zabudnutá krásavica z Mladej Boleslavi
Range Rover Evoque ponúkne dve nové luxusné verzie
Audi Q7: Žiadna modernizácia, ale celkom nové vozidlo
Najočakávanejšie SUV budúceho roka sa odlišuje zadkom
Nudíte sa? Vyrobte si vlastné auto, ako títo piati kutilovia

Komentáre