Život

Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku

" Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť tak civilné, ako aj cirkevné, budú prebiehať pod šírym nebom"

TASR, 11. októbra 2017 10:00
Záhrada spomienok je prvým prírodným cintorínom na Slovensku Foto: TASR/Branislav Račko
Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu, ktoré v rámci svojho projektu takto otvárajú na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.

Podľa Uherkovej mnohým ľudom nevyhovuje dnešná podoba uponáhľaných pohrebov a chladných cintorínov. "V Záhrade spomienok sa prepája úcta k prírode, s úctou k ľudom. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa bude pochovávať v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch, či pri koreňoch stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť tak civilné, ako aj cirkevné, budú prebiehať pod šírym nebom," hovorí.

Na snímke areál prírodného cintorína Záhrada spomienok počas jeho otvorenia na cintoríne Zlatý potok vo Zvolene 10. októbra 2017. Foto: TASR/Branislav Račko


Pri príležitosti slávnostného otvorenia prírodného cintorína zasadili zástupca primátorky mesta Zvolen Jaroslav Stehlík a riaditeľ mimovládnej organizácie Živica Juraj Hipš pri vchode do Záhrady spomienok dva stromy, čím vytvorili bránu do tohto unikátneho miesta. Podľa Moniky Suchánskej bude každé miesto s urnou označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom.

Zriaďovateľom Záhrady spomienok je Živica v spolupráci so spolkom Ke Kořenum, ktorý založil v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek. Vznik prírodného cintorína vo Zvolene bol možný aj vďaka ideovej podpore Fakulty ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene a najmä mesta Zvolen. Finančne ho podporila nadácia Ekopolis.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Metalový dom v Ružomberku desí babičky pod Kalváriou
Highlighty týždňa: Slovenský dokument uspel v konkurencii 2500 filmov
Úspešný večer Kristíny: Nový album, videoklip a trojplatinová platňa
M. KUNDRÁT: Žijeme pod krídlami potomkov dinosaurov

Komentáre