Život

Vlámaní bolo v lete menej, no výška škôd sa zvýšila

"Pokiaľ spozorujete známky vlámania, nevstupujte do nehnuteľnosti, aby ste nezničili stopy páchateľa a okamžite privolajte políciu."

TASR, 10. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/KR PZ Banská Bystrica
Počet vlámaní do nehnuteľností občanov počas letných dovoleniek medziročne mierne klesol. Policajný zbor SR ich evidoval o 365 menej. Tento trend potvrdzuje aj KOMUNÁLNA poisťovňa, ktorej klienti nahlásili v letnom období roku 2016 o 38 % menej násilných vstupov do príbytkov, než v roku 2015. Avšak napriek nižšiemu počtu vlámaní, narástli spôsobené škody.

K najväčšiemu počtu majetkových trestných činov došlo podľa Úradu kriminálnej polície v 3. štvrťrokoch 2015 a 2016 v bratislavskom, trnavskom, žilinskom a košickom regióne. Práve košická pobočka poisťovne eviduje najvyššie poistné plnenie z poistenia nehnuteľnosti následkom vlámania.

Podľa Lenky Dolinajovej z rovnomennej poisťovne sú dôležité opatrenia, ktoré by mal každý vlastník nehnuteľnosti urobiť. Ide najmä o nahradenie klasických dverí bezpečnostnými, vhodná je aj inštalácia poplašného zariadenia v domácnosti, jej poistenie a v neposlednom rade nie je bezpečné zdieľať na sociálnych sieťach fotky z dovolenky už počas cesty tam. Dobré je požiadať príbuzných, susedov, kolegov o pravidelné vyberanie poštovej schránky.

"Pokiaľ spozorujete známky vlámania, nevstupujte do nehnuteľnosti, aby ste nezničili stopy páchateľa a okamžite privolajte políciu. Po príchode príslušníkov policajného zboru upozornite na všetky veci, ktoré nie sú na svojom mieste, resp. s nimi bolo manipulované. Následne spíšte presný zoznam odcudzených vecí. Pokiaľ vám boli ukradnuté kreditné karty, šekové alebo vkladné knižky, cenné papiere a podobne, kontaktujte okrem polície aj banku, a ďalšie inštitúcie. Príslušným úradom je potrebné nahlásiť aj odcudzenie ostatných dôležitých dokladov, ako sú cestovné doklady, občianske preukazy, karty zdravotného poistenia," radí Dolinajová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slnečné okuliare by mali nosiť aj malé deti
REPORTÁŽ: Islamský štát sa stal námetom telenovely
Zjedli by ste za pohár červov, ak by vás to zbavilo alergie?
Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti?

Komentáre