Život

Chcete, aby si váš životopis všimli? Vyhnite sa týmto 10 výrazom!

"Som trpezlivý, vyznám sa a som ambiciózny. Pri písaní životopisu pozor na tieto a podobné slová!"

, 17. decembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP


Ste ambiciózni, experti, vodcovia alebo analyticky mysliaci ľudia? Sú to skvelé vlastnosti, ktoré vás v kariére posunú a dostanú veľmi ďaleko. Do životopisu si ich ale radšej nepíšte!

Spoločnosť LinkedIn zostavila svetový rebríček desiatich najpoužívanejších slov, ktoré kandidáti o prácu v životopise použili v roku 2013, aby sa ukázali v lepšom svetle a upútali. Práve danosti ako: zodpovedný, expert, organizátor a podobne však môžu naše šance na dobré miesto zmariť. Myslí si to expertka v oblasti personalistiky Nicole Williams zo spoločnosti LinkedIn.


Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Williamsová radí, aby sme svoje prednosti radšej predviedli v praxi. Expert, analytik alebo zodpovedný je podľa nej v dnešnej dobe každý a hrozí tu veľké nebezpečenstvo, že tak splynieme s davom, staneme sa nezaujímaví a nudní. Potom náš životopis skončí na hŕbe ďalších, ktoré sa nikam nedostali.

Personalistka preto odporúča dať do životopisu viac prvkov, ktoré opisujú vašu doterajšiu prácu. Kandidáti by sa v ňom mali viac venovať úlohám, ktoré v predchádzajúcom zamestnaní vykonávali.

Svetový rebríček TOP 10 slov, ktoré najčastejšie používame pri písaní životopisu



1. ZODPOVEDNÝ - Je to najpoužívanejšie slovo roku 2013. Slovíčko bolo použité dvakrát viac, ako všetky ostatné dohromady, ktoré sa v rebríčku nachádzajú.

2. STRATEGICKÝ

3. KREATÍVNY

4. EFEKTÍVNY

5. TRPEZLIVÝ

6. EXPERT

7. ORGANIZAČNÝ

8. VODCOVSKÝ

9. INOVATÍVNY

10. ANALYTICKÝ



V roku 2012 patrili k najčastejšie používaným slovám výrazy ako: experimentálny, motivujúci alebo špecialista.

Ako je to s výrazmi v jednotlivých krajinách?



Mapa Foto: TERAZ.sk


Legenda
Legenda k mape Foto: TERAZ.sk

Ostatné slová, ktoré sú špecifické pre jednotlivé krajiny



Verný - patrí k top slovíčkam, ktoré sa používajú iba v Holandsku

Entuziastický - patrí k top slovíčkam, ktoré sa používajú iba vo Veľkej Británii

Zanietený - patrí k top slovíčkam, ktoré sa používajú iba v Austrálii a na Novom Zélande

Trpezlivý - patrí k top slovíčkam, ktoré sa používajú iba v USA

Ako je to na Slovensku?



Najčastejšie vlastnosti, ktoré Slováci vo svojich životopisoch uvádzajú sú napríklad: zodpovednosť, flexibilita, tímový duch, organizačné schopnosti, chuť učiť sa nové veci, komunikatívnosť, príjemné vystupovanie alebo samostatnosť. Približuje personálna konzultantka Andrea Kratochvílová. Zdôvodňuje to tým, že každý sa chce zamestnávateľovi nejakým spôsobom zapáčiť a preto poukazuje na svoje silné stránky.

Podľa personalistky sú však oveľa závažnejšie chyby, ktorých sa jednotliví uchádzači o zamestnanie dopúšťajú. Jednou z nich je, keď reagujú na všetky pracovné ponuky, ktoré nájdu na pracovných portáloch. Nerobia si však evidenciu, nepamätajú si, koho oslovili. V prípade kontaktovania zo strany potenciálneho zamestnávateľa potom pôsobia zmätene až ľahkovážne. Nevedia promptne a pohotovo reagovať, lebo si nepamätajú, kde si životopis posielali.
Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Medzi ďalšie základné chyby patrí forma životopisu. Všeobecne zaužívaný je štruktúrovaný životopis, ako však upozorňuje, "ešte aj dnes sa stane, že dostaneme beletrizovaný životopis." Kandidáti sa mnohokrát nevedia vyvarovať nevhodným fotografiám. Namiesto profesionálnej fotografie prikladajú snímky z rodinného albumu.

Personalistka hovorí aj o nevhodných emailových adresách, z ktorých životopisy dostávajú. "Stretla som sa napríklad s adresami ako - chrobáčik, macko alebo šušlík. Je to úsmevné, no pri vtipe to ostáva aj končí," konštatuje. Achillovou pätou je samozrejme gramatika.

Pri selekcii životopisov sú najpodstatnejšie pracovne skúsenosti. "Ak si chcete zvýšiť šance, aby si zamestnávateľ váš životopis všimol, rozpíšte činnosti, ktoré ste vykonávali v predošlých zamestnaniach, pri jednotlivých pozíciach," upozornila Kratochvílová. Dôležité je tiež uviesť presné trvanie pracovného pomeru. Potom sú to jazykové znalosti, ak sú k danej pozícii požadované. Rozhoduje aj priehľadnosť, spomínaná gramatika, celková úprava a rozsah životopisu. "Všetko ostatné, na čo nie je priestor v životopise, zahrňte do motivačného listu," odkazuje Kratochvílová.

Komentáre