Život

Čo so stromčekom po Vianociach? Zbaviť sa ho môžete rôznymi spôsobmi

" Tento kúsok prírody z vašej obývačky rozhodne nepatrí do komunálneho odpadu, je potrebné zlikvidovať ho ako bioodpad, a preto treba zvážiť, aké možnosti pri jeho zahadzovaní máte."

Monika Radošovská, 30. decembra 2017 11:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková
Vianočný stromček po najkrajších sviatkoch roka začne pomaly ale isto v dome či byte zavadzať. Tí, ktorí nedajú dopustiť na vôňu ihličia, sa pravidelne po Vianociach stretávajú s nevyhnutnou otázkou – ako sa stromčeka zbaviť? Tento kúsok prírody z vašej obývačky rozhodne nepatrí do komunálneho odpadu, je potrebné zlikvidovať ho ako bioodpad, a preto treba zvážiť, aké možnosti pri jeho zahadzovaní máte.

Stromček do ZOO nepatrí


Myšlienka, že si zvieratká v ZOO pochutia na stromčeku, z ktorého ste mali predtým celé Vianoce radosť, je síce lákavá, ale nie je ani trochu realistická. Ak ste počítali s touto možnosťou, boli ste na omyle – zoologické záhrady vianočné stromčeky neprijímajú a majú na to pádny dôvod. Často napriek snahe majiteľov odstrániť všetky ozdoby, po nich ostávajú zvyšky, ktoré sú pre zvieratá nebezpečné. Môžu im spôsobiť rôzne tráviace problémy až smrť. ZOO preto používajú len tie stromčeky, ktoré sa nepredali a nikdy neboli ozdobené.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Zber vianočných stromčekov


Mnohé samosprávy v januári zabezpečili zber vianočných stromčekov. V niektorých mestách je potrebné zaniesť ich priamo do zberného dvora či na vopred určené miesto v rámci mestskej časti, v iných stačí stromček vyniesť pred dom, respektíve na miesto, kde zvyčajne odkladáte zbernú nádobu. Dôležité je stromček odzdobiť. Takto vyzbierané stromčeky sa buď spaľujú, teda sa z nich vyrába teplo a elektrina, alebo ich kompostujú.

Zrecyklujte si ho aj sami


V prípade, že vám manuálna práca nie je cudzia, môžete si stromček „zrecyklovať“ aj sami. Existuje mnoho spôsobov, ako využiť drevo – či už na dekorácie v záhrade (napríklad jednoduché tácky narezané z kmeňa), prípadne si vyrobíte kŕmidlo pre vtáky. Je len na vás, ako sa rozhodnete.

Drevo na zakladanie ohňa


Niekedy je potrebné myslieť dopredu – letné večery sa nezaobídu bez príjemných posedení s priateľmi či rodinou pri ohníku. Správne spracované a uskladnené drevo z vianočného stromčeka vám neskôr pomôže pri zakladaní pahreby.
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Vrátenie stromčeka predajcovi


Niektorí predajcovia ponúkajú po sviatkoch možnosť vrátenia a následnej recyklácie, prípadne aj kompostovania stromčekov, pričom majiteľovi niekedy za vrátenie ponúkajú aj finančnú odmenu.


Presaďte ho


Mnoho ekologicky zmýšľajúcich ľudí sa rozhodlo aj pre inú alternatívu – stromček v kvetináči, ktorý si po Vianociach môžu zasadiť či už na záhrade, alebo inde. V tomto prípade je potrebné náležite sa oň starať a polievať ho. Stromček vám pritom môže robiť radosť nielen počas jedných konkrétnych Vianoc, ale ešte aj dlho po nich.

Komentáre